POTREBNE
NAMIRNICE:
Za fil I, II, III i IV :
-
1,5
kg breskvi nektarina
-
200 g
šećera
-
1
bočica ekstrata od kajsije
-
200 g
pudinga od vanile
-
125 g
putera
-
100 g
Menaž čokolade
-
50
g kokosa
-
250 g
keksa petitber
-
6 dcl
vode
-
4
kesice vanilin šećera ili tečna vanila
Za fil V :
-
5 dcl
slatke pavlake za kolače
Za koru:
-
6
komada jaja
-
200 g
šećera
-
1
kesica vanilin šećera
-
50 g
kokosa
-
100 g
integralnog belog brašna
-
50 g
brašna
-
½ dcl
ulja
-
1
kesica praška za pecivo
I još je
potrebno:
-
300 g
šlag krema belog
-
3
kašike kokosa
-
1
kašika čokoladnih mrvica
-
1
mandarina samo kora
-
1 dcl
mleka
PRIPREMA:
Breskve očistiti
i iseći na manje komade, odvojite 4 breskve da stavite u gotov fil, staviti u
šerpu i sipati vode tek da ogreznu breskve. Kuvati da omekšaju i onda ih
štapnim mikserom usitniti. Dodati šećer i vanilin šećer, ekstrat od kajsije.
Puding rastvoriti
u vodi i sipati u vruće breskve i skuvati da bude gusta kaša. Dodati puter i
promešati da se otopi.
Masu podeliti na
4 dela.
U prvi deo
staviti kokos.
U drugi deo
staviti Menaž čokoladu i izdrobljen keks.
U treći i četvrti
deo staviti iseckane 4 breskve.
Umutiti slatku
pavlaku samo paziti da se nepremuti.
Filove pokriti
folijom i ostaviti da se hlade.
Za kore izlomiti
jaja i sa šećerom i vanilin šećerom umutiti da bude penasta masa. Dodati ulje,
sve tri vrste brašna, prašak za pecivo i sve dobro sjediniti.
U okruglu tepsiju
manju stavite papir za pečenje i sipati testo. Staviti da se peče u zagrejanoj
rerni na 200C stepeni. Kada kora porumeni proverite čačkalicom da li je pečena
i izvadite je iz rerne, odvojiti od papira i ostavite da se ohladi.
Ohladjenu koru
preseći vodoravno da se dobiju 2 kore.
Slaganje:
Na tacnu stavite
prvu koru i poprskajte je mlekom.
Sada stavite
polovinu fila sa breskvama i preko red umućene slatke pavlake.
Stavite red fila sa Menaž čokoladom i keksom pa opet
sloj umućene slatke pavlake.
Opet stavite red
fila sa breskvama i sloj slatke pavlake.
Stavite drugu
koru pokvašenu mlekom.
Završite filom sa
kokosom.
Sada je nastala
situacija opisana dole u tekstu tj. klizanje torte i dalji redosled do
završetka torte je opisan u ovom drugom delu teksta.
Bila sam
optimista pa sam mislila da ću moći tortu da složim bez kalupa i uspelo mi je
to ali sam hladila svaki sloj posebno. Medjutim kada sam je završila počela je
da kliza pa sam morala da je završim na drugi način.
Preko cele torte
sam stavila providnu foliju i onda preko stavila šerpu, jer je bila prevelika
za kalup, koja je imala i obim a i dubinu odgovarajuću da torta stane u nju.
Preokrenula sam šerpu tako da je fil bio na dnu a kora odozgo. Dobro sam šerpu
više puta treskala o sto da bi se lepo fil rasporedio i da ne ostanu šupljine
sa strane. Pokrila sam je folijom, stavila tacnu i nešto teško odozgo i stavila
u frižider do sutradan.
Sutradan sam
odmotala foliju i stavila tacnu preko
šerpe i okrenula je tako da je sada kora bila na dnu a fil odozgo. Torta je
lagano ispala iz šerpe jer providna folija nije dozvolila da se zalepi.
Odvojila sam foliju sa cele torte i premazala je umućenim šlag kremom i
ukrasila kokosom, čokoladnim mrvicama, rendanom korom mandarine i bisernim
perlicama.
Vi možete da
tortu ukrasite po sopstvenoj želji.
Sada tortu
stavite u zamrzivač na nekoliko sati pre služenja.
Secite na parčad
i poslužite.
Savet: ne
pokušavajte ovako kako sam ja već odmah to uradite u kalupu ili na način kako
sam opisala u mom slučaju ali odamh slažite u šerpu i to obrnutim redosledom
odnosno počnite sa filom od kokosa pa obrnutim redom kako sam opisala. Torta je
ogromna pa možete da prepolovite količinu materijala ako hoćete tortu normalne
veličine, jer ova je bila oko 6 kg.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.