POTREBNE NAMIRNICE:
- 3 kg šljiva stenlej očišćenih od koštica
- 1 kašika tečne vanile
PRIPREMA:
Šljive stenlej operite i očistite od koštica.
Stavite očišćene šljive u pekač, poklopite poklopcem od pekača i stavite u rernu na 180C stepeni da se peku.
Posle jednog sata promešajte šljive a za to vreme će one da se zgreju i puste sok.
Ostavite poklopljene da se peku i dalje još nekih sat ipo. Za to vreme će uvriti sav sok i dobićete gust džem od šljiva.
Vruć džem sipajte u tegle i zatvorite metalnim poklopcem. Prevrnite tegle na poklopce, pokrite i otavite da se tegle ohlade.
Sutradan okrenite tegle i složite u špajz.
Šljiva stenlej je pogodna za ovakvu vrstu džema jer zadržava lepu bordo boju i ljuske se potpuno izgube tokom kuvanja. Od ove količine sam dobila 2 velike tegle od 750 g.
Dužina pečenja zavisi i od rerne. Ja sam koristila topli vazduh i pekle su se tačno 2,5 sata.
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.