- 1 kg malina
- 1 kašika tečne vanile
- prstohvat limuntusa
PRIPREMA:
Maline staviti u cediljku i oprati.
Staviti maline, vanilu i prstohvat limuntusa u odgovarajuću šerpu i na tihoj vatri kuvati uz stalno mešanje. Netreba dodavati vodu jer će maline da puste same sok u kojem će se kuvati.
Kuvati maline dok ne uvri sva tečnost i dobije se gustina. Ne sme da curi što znači da je džem gotov.
U sterilisane tegle sipati do same ivice vreli džem. Zatvorite poklopcem i okrenite naopako na poklopac. Pokriti i ostaviti da se ohladi.
Na ovaj način se stvori vakum u tegli i nije potrebno dodavati nikakav konzervans. Ovako džem može da se održi jako dugo i preko zime, kao zimnica. Jedino kada otvorite teglu treba da je upotrebite u što kraćem roku i da je čuvate u frižideru jer tada može da prokisne i ubudja se zbog nedostatka konzervansa.
Džem spremljen na ovaj način mogu da koriste i dijabetičari. Odličan je kao namaz na parče integralnog hleba, za palačinke ili kao dodatak nekim mesima u vidu preliva.
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.