POTREBNI SASTOJCI:
SVE OVO X 5 JER JE POTREBNO 2 BRAON I 3 ŽUTE KORE (pravljene
su dve manje torte umesto jedna velika, jedna je bila duguljasta kao rolat a
druga manja kockasta). Izkrojene su 1 braon kora, 1 žuta kora, ostatak kora je upotrebljen
za fil.
- 1 jaje
X 5
- 9 kašika šećera
- 15 kašika mleka
- 12 kašika ulja
- 12 kašika brašna (za braon koru 10 k.brašna + 2 k.kakaoa)
- 1/2 praška za pecivo
POTREBNO JE JOŠ ZA FIL:
- 3 zamrznute pomorandže
- 1 bočica tečne vanile ili 4 vanilin šećera
- 1 tegla džema od kajsije
- 1 litra soka od pomorandže
- 3-4 kašike kakaoa
- 50 g mlevenih oraha
- ekstrat od narandže
POTREBNO JE ZA SIRUP:
- 4 dcl vode
- 18 kašika šećera
POTREBNO JE ZA GLAZURU:
- 300g čokolade Menaž
- 150g margarina
- 9 kašika mleka (ako je čokolada gusta dodati još mleka)
POTREBNO JE JOŠ ZA UKRAŠAVANJE:čokoladne praline u obliku
srca sa punjenjem od pomorandže, čokoladne loptice od bele i crne čokolade,
čokoladno suvo groždje, smoki sa čokoladom, čokoladni štapići (milka), bele
male kuglice.
Vi možete tortu da ukrasite po vašoj želji, ne morate na
ovaj način
PRIPREMA:
Umutiti jaje sa šećerom da bude penasto, dodavati postepeno
ulje i mleko i mutiti. Umešati brašno i prašak za pecivo za žutu koru, sve x 3
a za braon dodati 2 kašike kakaoa a za toliko smanjite količinu brašna i sve to
x 2, tako da dobijete 5 kora.
Za pečenje koristite pleh od rerne obložen papirom za
pečenje. Izlite smesu, poravnajte i pecite na 180"C oko 10 minuta, možda i
manje i pazite da se kore ne prepeku jer je testo tanko i zato se peče kratko.
Pečenu koru izvadite iz rerne i kad se malo prohladi
odvojite je pažljivo od papira, može i odmah jer kada se ohladi kora bude
tvrdja pa može da se lomi i ostavite da se ohladi.
Dok se kore hlade izrendajte zamrznute pomoradže na sitno
rende. Pripremite sirup, stavite vodu i šećer da prokuvaju da se šećer
otopi.Sastavite pomoranže, sirup, vanilu i džem.
Izkrojite kore potrebna je po jedna braon i jedna žuta kora
a ostatak isecite na kockice.
Za braon fil pomešajte braon i žute kocke od kora, dodajte
orahe, kakao i prelijte sa pola smese od sirupa, džema i pomorandže. Ovu masu
podelite na tri dela. Zato vam treba ovog fila za 1/3 više nego narandžastog.
Za narandžasti fil koristite samo žute kocke od kora,
prelijte ih smesom od sirupa,pomorandže i džema. Dodajte i malo ekstrata od
narandže da pojača ukus. Masu podelite na 2 dela.
Ako je smesa za fil previše gusta, dodajte sok od narandže
da dobijete smesu koja se lepo razmazuje. Pazite da vam se prilikom mešanja
kocke od kora skroz ne raspadnu nego da ostanu komadi koji se vide. Prilikom
nanošenja fila koristite nož umočen u vodu ili to radite rukama ako vam tako
više odgovara.
Na tacnu stavite prvo braon koru, pokvasite je sokom od
pomorandže i nanesite narandžasti fil od kora. Preko njega stavite braon fil od
kora i stavite žutu koru, koju takodje pokvasite sokom od pomorandže. Nanesite
braon fil od kora pa narandžasti fil od
kora.
U ostatak braon fila dodajte još soka od pomorandže da
dobijete smesu koja se razmazuje i njome namažite celu tortu jer je to podloga
za glazuru.
Za glazuru čokoladu izlomite na manje kocke, stavite
margarin i mleko i na tihoj vatri mešajte da se sve otopi i lepo sjedini u
glatku smesu. Ovim prelijte celu tortu.
Ukrašavanje uradite dok se čokolada nije stegla da bi mogle
da se zalepe kuglice, štapići i sve drugo što sam navela.
Stavite da se ohladi do sutradan da bi se ukusi povezali.
Možda izgleda komplikovano, ali nije. Bila sam samo opširna
u objašnjavanju postupka pripreme da bi vam bilo lakše da je napravite.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.