POTREBNO JE:
- 1 kg jagoda
- 250 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- prstohvat limuntusa
- voda
PRIPREMA:
Jagode oprati i očistiti od peteljki. Staviti u dublju šerpu
vode da pokrije dno i jagode. Posuti šećerom i staviti na ringlu da se kuva.
Kada jagode malo omekšaju viljuškom ih izgnječiti i nastaviti sa kuvanjem dok
sok koji se stvorio ne ukuva do pola. Dodadi vanilin šećer i limuntus i kuvati
još dok se džem ne zgusne.
Proverite da li je gotov tako što će te jednu kašiku džema staviti
na tacnicu i ostaviti u friz da se pre ohladi. Ako se želirao onda je gotov a
ako nije kuvajte još.
Svo vreme kuvajte na nižoj temperaturi da ne bi kipelo.
Stalno mešajte a penu ne morate da vadite, ja to ne radim.
Sklonite sa vatre i vreli džem sipajte u suve tegle do same
ivice. Zatvorite poklopcem i teglu okrenite naopačke na poklopac. Pokrite tegle
i ostavite da se ohlade. Svaku teglu malo promućkajte jer pena hoće da se
izdvoji na vrh, ali to ne smeta.
Tegle odložite u špajz.
Džem se neće kvariti iako ima malo šećera jer na ovaj način se stvori vakum u tegli i na taj način se čuva od kvarenja. Medjutim kada teglu otvorite držite je u frižideru i potrošite je za kratko vreme jer usled nedostatka konzervansa i sa malom količinom šećera pokvari se ako nije na hladnom.
Džem se neće kvariti iako ima malo šećera jer na ovaj način se stvori vakum u tegli i na taj način se čuva od kvarenja. Medjutim kada teglu otvorite držite je u frižideru i potrošite je za kratko vreme jer usled nedostatka konzervansa i sa malom količinom šećera pokvari se ako nije na hladnom.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.