Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

петак, 19. јун 2015.

DŽEM OD JAGODA












Recept učestvuje u kuvarskoj igrici Ajme koliko nas je  sa temom jagode.




POTREBNO JE:

- 1 kg jagoda
- 250 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- prstohvat limuntusa
- voda

PRIPREMA:

Jagode oprati i očistiti od peteljki. Staviti u dublju šerpu vode da pokrije dno i jagode. Posuti šećerom i staviti na ringlu da se kuva. Kada jagode malo omekšaju viljuškom ih izgnječiti i nastaviti sa kuvanjem dok sok koji se stvorio ne ukuva do pola. Dodadi vanilin šećer i limuntus i kuvati još dok se džem ne zgusne.
Proverite da li je gotov tako što će te jednu kašiku džema staviti na tacnicu i ostaviti u friz da se pre ohladi. Ako se želirao onda je gotov a ako nije kuvajte još.
Svo vreme kuvajte na nižoj temperaturi da ne bi kipelo. Stalno mešajte a penu ne morate da vadite, ja to ne radim.
Sklonite sa vatre i vreli džem sipajte u suve tegle do same ivice. Zatvorite poklopcem i teglu okrenite naopačke na poklopac. Pokrite tegle i ostavite da se ohlade. Svaku teglu malo promućkajte jer pena hoće da se izdvoji na vrh, ali to ne smeta.
Tegle odložite u špajz. 

Džem se neće kvariti iako ima malo šećera jer na ovaj način se stvori vakum u tegli i na taj način se čuva od kvarenja. Medjutim kada teglu otvorite držite je u frižideru i potrošite je za kratko vreme jer usled nedostatka konzervansa i sa malom količinom šećera pokvari se ako nije na hladnom.








Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.