Sneško domaćica Facebook

уторак, 5. јануар 2021.

ČESNICA

 

 

 

 

 

Za najveći hrišćanski praznik Božić pravi se česnica, koju domaćica mesi u Božićno jutro ili uveče na Badnje veče. Sprema se od belog brašna sa vodom i uljem ili mašću a bez kvasca, dodaje se prašak za pecivo ili soda bikarbona. U zamešeno testo se stavlja metalni novčić, zrno pšenice, kukuruza, pasulja i dren. Može biti slana ili slatka ili napravljena i od kukuruznog brašna ili kora, što zavisi od običaja u odredjenom području.

Božićna česnica se ne seče već lomi rukama. Veličina česnice zavisi od broja ukućana.

 

Post je radjen u saradnji sa    C Slatka tradicija 

 

priprema: 10 minuta

pečenje: oko 40 minuta

 

Potrebno je:

 

- 500 g brašna

- 50 ml ulja

- 1 kašičica soli

-  1/2 kašičice    C soda bikarbona  

- 250 ml vode

- 1 kašika meda za premazivanje

- novčić metalni, zrno pšenice, zrno kukuruza, pasulj, orah, čen belog luka, dren

 

 


 

Priprema:

 

U dublju posudu staviti deo prosejanog brašna, so, deo ulja, sodu bikarbonu i toplom vodom zamesiti testo koje se ne lepi za ruke. U toku mešenja dodajte ostatak brašna i ulja.

Testo treba da bude meko i kompaktno da se lepo odvaja od ruke.

Testo podelite na 2 dela jedan veći i drugi manji.

Pouljiti manju tepsiju i rukama rastanjiti testo u pogaču. Od istog testa napravite ukrase u vidu pletenice koju ukrstite, napravite ptičice, žito, grozd, listove, zrna žita i loptice raznih veličina koji simbolizuju blagostanje, zdravlje i sreću.

Česnicu namažite vodom i možete u sredinu da zabodete grančicu bosiljka kao što sam ja.

Sada staviti da se peče na 200 C stepeni oko 40 minuta.

Pečenu česnicu namažite medom.

Česnicu lomite rukama a onaj ko nadje novčić imaće blagostanje u sledećoj godini.

Novčić čuvajte pored ikone.

 

Hristos se rodi!

 

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.