Za najveći hrišćanski praznik Božić pravi se česnica, koju domaćica mesi u Božićno jutro ili uveče na Badnje veče. Sprema se od belog brašna sa vodom i uljem ili mašću a bez kvasca, dodaje se prašak za pecivo ili soda bikarbona. U zamešeno testo se stavlja metalni novčić, zrno pšenice, kukuruza, pasulja i dren. Može biti slana ili slatka ili napravljena i od kukuruznog brašna ili kora, što zavisi od običaja u odredjenom području.
Božićna česnica se ne seče već lomi rukama. Veličina česnice zavisi od broja ukućana.
Post je radjen u saradnji sa C Slatka tradicija
priprema: 10 minuta
pečenje: oko 40 minuta
Potrebno je:
- 500 g brašna
- 50 ml ulja
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice C soda bikarbona
- 250 ml vode
- 1 kašika meda za premazivanje
- novčić metalni, zrno pšenice, zrno kukuruza, pasulj, orah, čen belog luka, dren
Priprema:
U dublju posudu staviti deo prosejanog brašna, so, deo ulja, sodu bikarbonu i toplom vodom zamesiti testo koje se ne lepi za ruke. U toku mešenja dodajte ostatak brašna i ulja.
Testo treba da bude meko i kompaktno da se lepo odvaja od ruke.
Testo podelite na 2 dela jedan veći i drugi manji.
Pouljiti manju tepsiju i rukama rastanjiti testo u pogaču. Od istog testa napravite ukrase u vidu pletenice koju ukrstite, napravite ptičice, žito, grozd, listove, zrna žita i loptice raznih veličina koji simbolizuju blagostanje, zdravlje i sreću.
Česnicu namažite vodom i možete u sredinu da zabodete grančicu bosiljka kao što sam ja.
Sada staviti da se peče na 200 C stepeni oko 40 minuta.
Pečenu česnicu namažite medom.
Česnicu lomite rukama a onaj ko nadje novčić imaće blagostanje u sledećoj godini.
Novčić čuvajte pored ikone.
Hristos se rodi!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.