Sezona je jagoda i sad je pravo vreme da se ovo ukusna i mirišljava voćkica ostavi u vidu džema za zimu. Priprema je jednostavna i začas dobijete ukusni džem koji svi obožavaju.
Recept je pripremljen u saradnji sa C Slatka tradicija.
Priprema: oko 15 minuta
Kuvanje: oko 2 sata
Količina: za 2 velike tegle od 730 g
POTREBNE NAMIRNICE:
- 2 kg jagoda
- 500 do 600 g šećera
- 1/2 kesice C limuntus
- 1 kesica C vanilin šećera
- 2 kesice C želatin
PRIPREMA:
Jagode oprati i odstraniti zeleni deo. Staviti u veći lonac ili šerpu i posuti šećerom. Ostaviti jagode da stoje par sati da puste sok. Ovaj postupak možete da preskočite ako nemate vremena da čekate.
Staviti lonac na ringlu i zagrevajte do ključanja. Smanite temperaturu i kuvajte oko 1,5 sat uz mešanje povremeno.
Sada štapnim mikserom usitniti jagode u kašu. Dodajte vanilin šećer i limuntus i vratite na ringlu. Čim počne ponovo da kuva dodajte želatin koji prethodno malo pokvasite da nabubri a onda dodajte par kašika vrelog džema i sve sipajte u lonac sa džemom. Promešajte i ostavite još desetak minuta da kuva. Isključite ringlu i neka vam lonac bude na toploj ringli dok sipate džem u tegle.
Tegle pripremite unapred. Sterilišite ih u vrućoj rerni kao i poklopce.
Džem sipajte onako vruć do vrha tegle. Zatvorite poklopcem i okrenite teglu naopako. Pokrite tegle kuhinjskom krpom i ostavite da se ohlade. Tada tegle vratite u prvobitni položaj i odložite u ostavu za zimu.
Količinu voća možete da povećate po vašoj želji i potrebama.
Zatvorene tegle okretanjem naopako povuku vakum i nije potrebno dodavati konzervans. Na ovaj način džem može da vam stoji do sledeće sezone pa i duže, pod uslovom da ga ne pojedete odmah.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.