Sneško domaćica Facebook

недеља, 9. јун 2019.

DŽEM OD JAGODA


















Sezona je jagoda i sad je pravo vreme da se ovo ukusna i mirišljava voćkica ostavi u vidu džema za zimu. Priprema je jednostavna i začas dobijete ukusni džem koji svi obožavaju.


Recept je pripremljen u saradnji sa C Slatka tradicija.








Priprema: oko 15 minuta

Kuvanje: oko 2 sata

Količina: za 2 velike tegle od 730 g




POTREBNE NAMIRNICE:


- 2 kg jagoda
- 500 do 600 g šećera
- 1/2 kesice C limuntus
- 1 kesica C vanilin šećera
- 2 kesice C želatin

















PRIPREMA:


Jagode oprati i odstraniti zeleni deo. Staviti u veći lonac ili šerpu i posuti šećerom. Ostaviti jagode da stoje par sati da puste sok. Ovaj postupak možete da preskočite ako nemate vremena da čekate.

Staviti lonac na ringlu i zagrevajte do ključanja. Smanite temperaturu i kuvajte oko 1,5 sat uz mešanje povremeno. 

Sada štapnim mikserom usitniti jagode u kašu. Dodajte vanilin šećer i limuntus i vratite na ringlu. Čim počne ponovo da kuva dodajte želatin koji prethodno malo pokvasite da nabubri a onda dodajte par kašika vrelog džema i sve sipajte u lonac sa džemom. Promešajte i ostavite još desetak minuta da kuva. Isključite ringlu i neka vam lonac bude na toploj ringli dok sipate džem u tegle.

Tegle pripremite unapred. Sterilišite ih u vrućoj rerni kao i poklopce.

Džem sipajte onako vruć do vrha tegle. Zatvorite poklopcem i okrenite teglu naopako. Pokrite tegle kuhinjskom krpom i ostavite da se ohlade. Tada tegle vratite u prvobitni položaj i odložite u ostavu za zimu.

Količinu voća možete da povećate po vašoj želji i potrebama. 

Zatvorene tegle okretanjem naopako povuku vakum i nije potrebno dodavati konzervans. Na ovaj način džem može da vam stoji do sledeće sezone pa i duže, pod uslovom da ga ne pojedete odmah.
















Prijatno!





Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.