Sneško domaćica Facebook

среда, 15. август 2018.

DOMAĆI MARINIRANI ŠAMPINJONI











Pošto su marinirani šampinjoni skupi odlučila sam se da to uradim sama. Kada ih spremate sami znate šta i kako ste pravili a najvažnije je da nemaju nikakve konzervanse a mogu da stoje jako dugo. Ovo radim svake godine, pošto ih potrošim, ali do sada nisam objavila recept pa eto i to je došlo na red.




POTREBNE NAMIRNICE:

- 3 kg šampinjona
- 6 dl vode
- jabukovo sirće po ukusu
- sitna morska so po ukusu
- 3 lista lovora
- 1/2 kesice bibera u zrnu
- 1 vezica celerovog lista











PRIPREMA:

Šampinjone dobro očistite od prljavštine i operite.
U poseban dublji sud sipajte vodu, jabukovo sirće, so, lovor i zrna bibera te sve stavite na ringlu da prokuva.
U vrelu vodu stavite deo šampinjona i kuvajte oko 5 minuta.
Rešetkastom kašikom vadite šampinjone i stavljajte u pripremljene tegle.
Ovo ponavljajte dok ne upotrebite sve šampinjone.
U svaku teglu stavite grančicu celera i nalite do vrha vrelim prelivom u kome su se kuvali šampinjoni.
Zatvorite tegle metalnim poklopcima i okrenite ih naopačke na poklopce. Pokrite i ostavite da se tegle ohlade.
Ohladjene tegle vratite u prvobitni položaj i odložite u ostavu.

Ovako pripremljeni šampinjoni mogu da se održe jako dugo pa čak i kada otvorite teglu ali je tada stavite u frižider. Meni su stajali po 2-3 sezone i dobri su sve dok im se voda ne zamuti.

Šampinjone kada kupujete izaberite one sitne ako želite da budu celi a ako ih seckate na listiće mogu i veći. U mom slučaju su sitniji jer ih ostavljam cele.









Prijatno!



Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.