Recept učestvuje u igrici Ajme, koliko nas je .
Njegovo veličanstvo KUGLOF je kolač neobičnog oblika sa rupom u sredini. Uvek me privlačio i svojim izgledom i svojim ukusom, kojim sam bila opčinjena kao mala. Tada je moja majka kupovala gotov kuglof. Bili su sa suvim groždjem i zlatno žute boje, kada se preseku, a mekani ko duša. Skoro sam kupila kalup za ovaj kolač a na to me navela naša Kata Vuletić sa bloga Katin špajz , koja ima predivnu kolekciju recepata za kuglof i grupu Kuglof - Bundt cake, gde se objavljuju recepti samo za ovu vrstu kolača. Mogu da se prave i slane varijante i imam već u glavi ideju za još 2 vrste i to jedan slani i jedan slatki, ali će mo o tome u sledećim postovima.
POTREBNE NAMIRNICE:
- 4 komada jaja
- 150 g fruktoze ili šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 200 ml kefira
- 150 ml maslinovog ulja
- prstohvat sitne morske soli
- 2 kašike kakao praha
- 1 šolja brašna (1,5 dl)
- 1 šolja pšeničnog griza
- 1 šolja seckanih oraha
- 2 šolje KANDIRANE KORICE OD JUŽNOG VOĆA
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašike kokosovog brašna
PRIPREMA:
Ako su KANDIRANE KORICE OD JUŽNOG VOĆA previše ušećerene potopite ih u rum ili malo tople vode.
U odgovarajuću posudu izlomite jaja, dodajte fruktozu i vanilu i ručno žicom umutite.
Dodajte kefir i ulje i dodatno umutite da se sve sjedini.
U ovu smesu dodajte sve ostale sastojke i promešajte.
Na kraju umešajte kandirane korice.
Smesu izlite u silikonski kalup za kuglof, koji ste pre toga stavili na pleh od rerne.
Dok pripremate smesu za kuglof zagrejte rernu na 200 C stepeni. Kada stavite kuglof da se peče smanjite temperaturu na 170 C stepeni i pecite oko 60 minuta.
Proverite pomoću drvenog štapića ili igle da li je kuglof pečen pa ako nema tragova testa, izvadite ga iz rerne.
Odmah stavite veliki tanjir preko modle i preručite kolač. Ostavite pokriven kuglof da se ohladi.
Pospite odozgo kokosovo brašno i poslužite.
Korice ako ste kvasili, ocedite i pospite sa kašičicom griza, da pokupi višak tečnosti. Kuglof sam posipala kokosovim brašnom, da bih smanjila količinu šećera, a vi možete da ga prelijete čokoladom ili ukrasite po želji. Možete i da ga samo pospete šećerom u prahu ako tako više volite.
Korišćenje silikonskog kalupa je praktičnije jer ne morate da ga podmazujete, kao druge kalupe, ali ako nemate krostite koji imate.
Prijatno!
Čokolada i naranča? Idealna kombinacija. :)
ОдговориИзбришиKuglofe obožavam, a ovakav još nisam pravila. To znači da zapisujem recept ;)
ОдговориИзбришиPredivno izgleda, obožavam čokoladne recepte ;-)
ОдговориИзбришиHvala Sneška za recept i ovaj divan kuglof, priprema ovog kolača izazvaće oduševljenje nekih dragih ljudi u mom domu.
ОдговориИзбришиOvo mora biti prefino s toliko kandirane korice...
ОдговориИзбришиObožavam kolače sa ovakvim citrusnim notama, posebno kombinaciju čokolada i narandža.
ОдговориИзбришиStvarno je lepo ispao. Izgleda da je silikonski kalup ipak zakon- u njemu se ne lepi... Jedva čekam da vidim sledeće varijante...
ОдговориИзбришиnabavila si kalup!Super! Sad ćeš videti da ti neće dati mira, sve ćeš se pitati koji još kolačmožeš umetnuti u njega!!! Kod mene poprimilo razmere epidemije. Super ti je uspeo ovaj kuglof.
ОдговориИзбришиNisam se ni ja nadala ali uspelo je od prve. Suprug i ja smo imali 3 dana da se sladimo i bio mi je još ukusniji sutradan, kada se potpuno ohladio. Ostao je mekan i onako vlažan, baš kako ja volim, ali sam ga pokrila kesom da bi zadržao vlažnost.
ИзбришиObožavam kuglofe, suvo voće, a još nisam probala ovu kombinaciju. Odlično izgleda.
ОдговориИзбришиHvala vam na rečima pohvale. Moj prvenac uspeo a danas objavljujem recept za slani.
ОдговориИзбришиOdlični sastojci, tako da ne sumnjam u ukus ovog divnog kuglofa. :) Nažalost, jako retko ih pravim jer nemam baš najbolji kalup...definitivno ću morati nabaviti novi pa da pravim češće. :)
ОдговориИзбришиSigurna sam da je cela kuća mirisala kad je kuglof bio gotov. Elegantna i neodoljiva kombinacija narandže i čokolade.
ОдговориИзбришиOvaj kuglof zbilja zvuči fantastično. Sviđa mi se dodatak kandiranog voća i oraha. Baš izgleda sočno i jako ukusno.
ОдговориИзбриши