Ideje za razne pite nikad na pretek. Još jedna od pita gužvara, ili gabanica, koja se brzo pravi, od samo nekoliko sastojaka, ali kada se ispeče ona je mekana, ukusna, i mami svojim mirisom i izgledom na još. Ovo je gibanica koja se brzo pravi a još brže pojede.
POTREBNE NAMIRNICE:
- 4 komada jaja
- 4 dl surutke
- 200 g domaćeg mladog sira
- 200 g kukuruznog griza ili palente
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica sitne morske soli
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 kašika susama
PRIPREMA:
Od kora za pitu odvojite 4 kore, 2 za odozdo i 2 za odozgo. Ostatak kora krupno iscepkajte.
U dublju posudu stavite jaja, sir, so i surutku i sve žicom umutite. Sir će se usitniti, jer je mlad i nema potrebe da se posebno mrvi. Sada dodajte kukuruzni griz i prašak za pecivo i promešajte. Na kraju umešajte ulje, samo ostavite 2 kašike koje će te da dodate u ostatak fila za premazivanje odozgo. Od ove smese, za fil, ostavite malo da gužvaru premažete odozgo.
U okruglu teflensku tepsiju ukrojite i stavite papir za pečenje. Preko papira stavite pola kašike maslinovog ulja i složite 2 kore unakrst, da ivice padaju preko tepsije. U sredinu nabacajte iskidane kore. Sipajte smesu od jaja, sira i kukuruznog griza i polako razmičite kore, da fil podjednako prodje izmedju kora. Krajeve kore, koji vire, prebacite ka unutra. Preko stavite preostale 2 kore i lepo ih ušuškajte. Fil koji ste ostavili pomešajte sa ostatkom maslinovog ulja i ravnomerno namažite odozgo kore. Izbušite ih nožem na više mesta. Ostavite pitu da kore pokupe višak tečnosti. Preko pospite susamom. Za to vreme zagrejte rernu na 200 C stepeni i stavite pitu da se peče. Kada gužvara odozgo lepo porumeni, za nekih 40 minuta, izvadite je iz rerne, pokrite i ostavite da se malo prohladi. Seći na parčiće po želji, i poslužite dok je još topla.
Prijatno!
Izgleda super. Meni posebno, jer sam upravo pravila domaći mlad sir, imam i surutku i sve ostale sastojke. Dodaću samo malo livadskog kupusa ( kale) i jedva čekam rezultat.
ОдговориИзбришиDopašće vam se sigurno a naravno da možeš da dodaš još po želji nešto od zeleniša. Jedva čekam da vidim kako ti je ispalo. Piši obavezno.
ОдговориИзбриши