Sneško domaćica Facebook

понедељак, 11. јануар 2016.

OSNOVNI PATIŠPANJ ZA TORTU







Ovo je testo univerzalno za patišpanj a sve ostalo su varijante po želji kakve kore želite da dobijete okrugle, pravougaone, srcaste ili sa nekim ukusom.









POTREBNE NAMIRNICE:

 Za 2 žute kore:

- 4 komada jaja
- 160 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 3 kašike hladne vode
- 200 g brašna
- 2 kašike ulja
- 1 prašak za pecivo

Za 2 braon kore:

Isti sastojci kao i za žute kore samo dodati još 1 do 2 kašike kakao praha ili čokolade u prahu.


PRIPREMA:


U dublju posudu izlomiti jaja i dodati šećer i vanilin šećer. Mutiti mikserom da se dobije kremasta smesa koja ne curi. Postepeno u toku mućenja dodati hladnu vodu i ulje. Na kraju umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo u žutoj varijanti. U braon varijanti uz brašno dodati i kakao prah.
Sve dobro sjediniti žicom ili silikonskom lopaticom. 
Testo sipati u kalup okrugli, četvrtasti ili u obliku srca, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Kalup sa testom stavite u zagrejanu rernu na 200C stepeni prvih 10 minuta pa zatim smanjiti na 180C stepeni. Peći dok ne porumeni. 
Koru da li je pečena proveriti uz pomoć čačkalice. Probodite koru pa ako je čačkalica bez tragova testa onda je kora pečena. Izvadite je iz rerne i kalupa i ostavite pokrivenu da se prohladi. Tada je odvojite od papira za pečenje i presecite na pola po horizontali.

Ova količina testa je za 2 kore. Ako vam trebaju 3 sve povećajte u srazmeri.

U testo možete da dodajete i orahe, lešnike, kokos, kikiriki, keks. Znači po vašoj želji u zavisnosti kakvu koru želite da dobijete.













Kore možete da ukrajate po želji. Možete testo da pečete u plićem plehu i da dobijete kore za rolat ili da ih sečete na pola da dobijete trake. Sve je na vama.









Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.