KIFLE, MINI LEPINJICE I LEPINJE
POTREBNO JE:
- 1 kg brašna tip 400
- 400 ml vode
- 100 ml toplog mleka
- 1 dcl ulja
- 1 kocka kvasca od 25 g
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice šećera
- 1 čep od flaše jabukovog sirćeta
PRIPREMA:
U dublju posudu sipajte mleko, dodajte kvasac i šećer i kada
se kvasac otopi 2 kašike brašna. Ostavite da kvasac fermentira.
U drugu posudu stavite ostatak brašna i ostavite malo za
posipanje prilikom valjanja testa. Uspite nadošli kvasac i toplu vodu i mikserom
nastavci za testo ili ručno zamesite meko testo koje se ne lepi za ruke a
odvaja se od posude. Pokrite testo salvetom i ostavite na toplom mestu oko 1
sat da se testo duplira. Malo ga pritisnite da testo padne i ostavite još nekih
pola sata. Tada testo izvadite na pobrašnjenu radnu površinu i lagano testo
oblikujte i podelite na 3 dela. Pravite loptice manje od nekih 25 g, veće od 50
g. Pokrite i ostavite još nekih desetak minuta da se odmore. Sada lopticu koja
je veća razvaljajte oklagijom u valjkasti oblik. Rolajte testo tako što počnete
od gornjeg kraja i dobićete kiflu. Deo većih loptica upotrebite za kifle a deo
za lepinje.Složite ih u tepsiju od šporeta obloženu papirom za pečenje.
Rernu zagrejte na 250"C i stavite kifle da se peku oko
12 minuta. Vodite računa o vremenu jer će pregoreti. Izvadite kifle iz rerne i
ostavite da se hlade.
Sada od ostatka većih loptica napravite okrugle lepinjice
tako što dlanom mesite testo da dobijete pravilne loptice. Složite ih u okruglu
tepsiju u obliku cveta obloženu papirom za pečenje. Postupak pečenja je isti
kao kod kifli jedino što kada se ispeku odvojite lepinjice kada se ohlade.
Male loptice isto dlanovima formirajte u male loptice i
složite ih u plitki pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Svaku lopticu
bocnite viljuškom 2 puta i stavite da se peku na isti način kao i kifle i
lepinje.
Pecivo dok se hladi neka bude pokriveno. Ako volite da
korica bude mekana onda pecivo namažite vodom posle pečenja, pokrite i ostavite
da se hladi.
Kifle mogu da se koriste za sendviče slane ili slatke ili da
se jedu ovako. Lepinje takodje. Mini lepinjice presecite i filujte po želji
slanim nadevom, salatom i dobićete mini sendviče.
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.