Hleb po receptu moje majke, koji me podseća na hleb koji sam jela kod babe na selu kada sam bila mala.
POTREBNO JE:
* 1 svaž kvasac
* 7,5 dl tople vode
* 1,300 gr brašna tip 400
* 1 kašika šećera
* 1 kašika soli
* 1 kašika sirćeta
* 1 dl ulja
PRIPREMA:
U dublji sud za mešenje staviti toplu vodu, kvasac i šećer. Kada se kvasac rastopi dodati celu količinu brašna, ulje, so i sirće. Sve umesiti mikserom, nastavci za testo, da se dibije kompaktna masa koja se odvaja od posude. Pokriti testo čistom krpom i ostaviti na toplo mesto oko 1 sat da nadodje. Testo ponovo mikserom premesiti. U okruglu tepsiju staviti peki papir, preručiti testo, poravnati i ostaviti da nadodje. Za to vreme zagrejati rernu na 200"C. Testo viljuškom probosti na više mesta i staviti da se peče. Peče se 60 minuta. Izvaditi pečeni hleb, poprskati ga hladnom vodom, pokriti čistom krpom i ostaviti da omekša oko 30 minuta. Izvaditi hleb iz tepsije, odvojiti od papira staviti na drugu krpu, pokriti ga i ostaviti da se ohladi.
Savet: sirće daje mekoću hlebu i ostaje svež nekoliko dana s tim što kada se ohladi hleb stavite u najlon kesu.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.