Interesantne pogačice uvaljane u susam su još jedna varijanta pogačica. Ako volite susam, kao ja, onda je ovo izbor za vas.
POTREBNE NAMIRNICE:
- 300 g belog brašna - 500 g mekog speltinog brašna - 400 g sira u kocki ili sitnog sira - 4 dl ulja - 2 dl mineralne vode - so po ukusu - 1 kesica praška za pecivo - susam za valjanje
PRIPREMA:
Sir izmrvite a ako koristite sitan sir neka to bude onda sir koji je u mrvicama a ne kao krem sir. U dublju posudu stavite mokre sastojke, sir i suve sastojke. Sve
dobro kašikom izmešati i ako je potrebno još malo rukom doraditi. Treba
da se kroz testo vide komadići sira. Testo zamotajte u providnu foliju i
ostavite u frižideru oko 1 sat. U mom slučaju sam ih odmah pravila jer su mineralna voda i sir bili hladni pa samim tim i testo. Rukama kidati testo i praviti male kuglice veličine manjeg oraha.
Svaku kuglicu celu uvaljati u susam. Slagati kuglice u pleh obložen papirom za pečenje. Staviti u
rernu, zagrejanu na 200 C stepeni da se peče oko 30 minuta. Pazite da vam
se ne presuše. Pečene izvaditi iz rerne, preručiti u odgovarajuću posudu i kada se prohlade poslužiti. Testo se ne lepi
za ruke jer je masno pa ne treba posebno dodavati brašno. Pogačice su
dobre i drugi dan iako su hladne.
Integralne pogačice sa sirom ali bez jaja brzo se prave a jako su ukusne i još brže se pojedu. U roku od nedelju dana sam ih 3 puta pravila pa vi vidite da li su dobre ili ne. Moja preporuka, pogotovo što su ćerka i zet tražili da i njima napravim iste takve.
POTREBNE NAMIRNICE:
- 300 g belog brašna - 500 g mekog speltinog brašna - 400 g sira u kocki ili sitnog sira - 4 dl ulja - 2 dl mineralne vode - so po ukusu - 1 kesica praška za pecivo
PRIPREMA: Sir izmrvite a ako koristite sitan sir neka to bude onda sir koji je u mrvicama a ne kao krem sir. U dublju posudu stavite mokre sastojke, sir i suve sastojke. Sve dobro kašikom izmešati i ako je potrebno još malo rukom doraditi. Treba da se kroz testo vide komadići sira. Testo zamotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru oko 1 sat. U mom slučaju sam ih odmah pravila jer su mineralna voda i sir bili hladni pa samim tim i testo. Rukama kidati testo i praviti male kuglice veličine manjeg oraha. Slagati kuglice u pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Staviti u rernu zagrejanu na 200 C stepeni da se peče oko 30 minuta. Pazite da vam se ne presuše. Pečene izvaditi iz rerne, preručiti u odgovarajuću posudu i kada se prohlade poslužiti. Loptice se u toku pečenja rasplinu u vidu pogačica. Testo se ne lepi za ruke jer je masno pa ne treba posebno dodavati brašno. Pogačice su dobre i drugi dan iako su hladne.
Još jedno jelo od tikvica ali cukini, koje imaju karakterističnu zelenu boju kore. Jednostavna priprema a još ukusnije za jelo gde može da bude glavno jelo posluženo uz sir ili kao prilog uz meso ili polpete od povrća. POTREBNE NAMIRNICE: - 600 g cukini tikvica - 1 kašika suvog biljnog začina bez soli - 1 kašičica sitne morske soli - 2 kašike maslinovog ulja - 3 kašike kukuruznog skroba (gustin) - peršunov list
PRIPREMA: Tikvice oprati i ne ljuštiti. Iseći ih na četvrtine pa na veće kocke. Tikvice staviti u dublju posudu, posoliti, posuti suvim biljnim začinom bez soli i maslinovim uljem i sve promešati. Sada dodati kukuruzni skrob i promešati. Ovako pripremljene tikvice stavite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni na 200 C stepeni dok ne porumene. Poslužiti toplo kao glavno jelo ili prilog.
Interesantni integralni valjčići od zdravog speltinog brašna sa sirom i dodatno uvaljani u kim, ne mogu a da vam se ne dopadnu. Moje preporuke u svakom smislu.
POTREBNE NAMIRNICE:
- 300 g belog brašna - 500 g mekog speltinog brašna - 400 g sira u kocki ili sitnog sira - 4 dl ulja - 2 dl mineralne vode - so po ukusu - 1 kesica praška za pecivo - kim
PRIPREMA:
Sir izmrvite a ako koristite sitan sir neka to bude onda sir koji je u mrvicama a ne kao krem sir. U dublju posudu stavite mokre sastojke, sir i suve sastojke. Sve
dobro kašikom izmešati i ako je potrebno još malo rukom doraditi. Treba
da se kroz testo vide komadići sira. Testo zamotajte u providnu foliju i
ostavite u frižideru oko 1 sat. U mom slučaju sam ih odmah pravila jer su mineralna voda i sir bili hladni pa samim tim i testo. Rukama kidati testo i praviti male valjčiće dužine 3 cm.
Svaki uvaljati dobro u kim sa svih strana. Slagati valjčiće u pleh obložen papirom za pečenje. Staviti u
rernu zagrejanu na 200 C stepeni da se peče oko 20 minuta. Pazite da vam
se ne presuše. Pečene izvaditi iz rerne, preručiti u odgovarajuću posudu i kada se prohlade poslužiti. Testo se ne lepi
za ruke jer je masno pa ne treba posebno dodavati brašno. Valjčići su dobri i drugi dan iako su hladni.
Tikvice su povrće koje je jako inspirativno i zdravo i ne moraju uvek da budu tikvice punjene ili pohovane. Evo jedne zdravije varijante jela od tikvica, za koje se nadam da će vam se dopasti. Slično je po ukusu punjenim tikvicama ali se brže sprema jer se pravi od celih tikvica. POTREBNE NAMIRNICE: - 1,200 g tikvica - 1 šolja sojinih ljuspica - 2 kašike sušenog crnog luka - 1 kašika sušenog biljnog začina bez soli - 1 kašičica kurkume - 1 kocka za supu - 1/2 kašičice djumbira - 1 kašičica aleve paprike - 1 kašičica sitne morske soli - 2 kašike maslinovog ulja - 1 kašika sušene zeleni - 1 kafena šoljica helje u zrnu - 1/2 tegle domaćeg kečapa - voda - po 1 grančica mirodjije, peršuna i celera
PRIPREMA: Sojine ljuspice prelijte vrelom vodom da ogreznu i ostavite da se natope i upiju vodu a višak vode ocedite. Heljdu operite i potopite u vruću vodu i kada se natopi ocedite je. Tikvice operite i ako nisu baš mlade oljuštite i nasecite na kolutove. U tiganj stavite maslinovo ulje, natopljene sojine ljuspice, crni luk, kurkumu, djumbir, kocku za supu i sušeni začin bez soli. Sve promešajte i propržite pa dodajte so i alevu papriku. Na kraju dodajte i sušenu zelen i heljdu u zrnu. Sve dobro promešajte i sklonite sa vatre. U dublju šerpu stavite polovinu tikvica, preko sipajte sav fil i složite ostatak tikvica. U tiganj stavite kečap i zagrejte ga pa nalijte vodu. Ovim nalijte tikvice da ogreznu i stavite na ringlu da se kuvaju. Kad počnu da izbijaju mehurići smanjite temperaturu, poklopite i ostavite da se krčka. Ne treba dugo samo dok se tikvice i heljda skuvaju a da se ne raspadnu. Probajte i ako je potrebno još dosolite. Odozgo stavite iseckan peršun, mirodjiju i celer. Poslužite toplo kao glavno jelo. Količina jela je dovoljna za 6 do 8 osoba.
Još jedan od mojih hlebova. Neko ima kolekciju kolača, pita, kuglofa a ja hlebova. Eksperimentima nikad kraja i do sada nikada nisam omanula. Uvek ispadnu dobro i vrede truda.
PRIPREMA: U jednu posudu staviti sve suve sastojke i promešati kašikom. Dodati mokre i sve sjediniti u kompaktnu smesu. Biće malo redja ali tako treba. Prelijte drugim delom ulja i ostavite 3 do 4 sata da fermentiše, s tim što na svakih pola do sata, čim se malo podigne, promešati testo. Nadošlo testo bez mešanja prebaciti u duguljasti pleh za hleb, koji ste obložili papirom za pečenje. Namazati hleb vodom i posuti ovsenim pahuljicama, koje malo rukom utisnite u testo da bi se zalepile. Ostaviti hleb da nadodje a za to vreme zagrejte rernu na 200 C stepeni, sa toplim vazduhom. Staviti hleb da se peče ali smanjite temperaturu na 170 C stepeni i pecite hleb oko 50 minuta. Pečen hleb izvaditi i zamotati u papir na kojem se peko a preko stavite kuhinjsku krpu i ostavite da se ohladi. Od ove količine se dobiju 2 vekne i možete obe da pečete u isto vreme. Hleb poslužite sečen na parčiće uz priloge po želji. Ovaj hleb je dobar i sutradan i ne mrvi se.