Sneško domaćica Facebook

субота, 22. април 2017.

ČOKOLADNA PLAZMA TORTA












U poslednje vreme sam počela da pravim torte u obliku rolata, jer su tri puta manje od klasične torte, a kada je u pitanju manji broj ljudi, su praktične i ne morate na silu da pojedete ostatak ili da trpate u zamrzivač. Upotrebila sam gotov krem za torte, čisto da isprobam i tako je nastala ova čokoladna torta, u jednoj brzoj varijanti.















POTREBAN MATERIJAL:

- 300 g plazma keksa
- 150 g lešnik napolitanki
- 1 kesa krema za torte sa lešnicima
- 1 kesa krema za torte sa čokoladom
- 3 dl+3dl+3dl mleka
- 2 kutije čokoladne jafe sa višnjama
- 2 kašičice čokoladnih mrvica
- čokoladni ukrasi (jaja, zeke, lopte...)







KREM SA LEŠNIKOM I NAPOLITANKAMA




ČOKOLADNI KREM SA ČOKOLADNOM JAFOM SA VIŠNJAMA






                                                              SLAGANJE TORTE
















PRIPREMA:


Lešnik napolitanke izdrobite rukama. 
Čokoladnu jafu sa višnjama iseckajte nožem a 6 komada ostavite za red u sredini torte.

Prvi krem:
 
Krem za torte od lešnika umutite mikserom sa mlekom pa dodajte lešnik napolitanke i promešajte da se sjedini. Podelite na dva dela, da bi imali isti sloj kod filovanja.

Drugi krem:
 
Krem za torte od čokolade umutite mikserom sa mlekom pa dodajte iseckanu čokoladnu jafu sa višnjama. Podelite na tri dela i to dva za sloj unutra i treći za odozgo.

Sada slažite tortu i to:

Na pravougaonu tacnu složite red plazma keksa jedan do drugog, a da ste ga prethodno umočili u mleko.
Nanesite polovinu prvog krema, od lešnika.
Složite red plazma keksa, ali sada popreko,umočen u mleko.
Sada stavite trećinu drugog krema, od čokolade.
Preko složite red čokoladne jafe, umočene u mleko, i to sa čokoladnim delom okrenutim gore.
Opet stavite drugu trećinu čokoladnog krema.
Sada stavite plazma keks, umočen u mleko, kao i prvi put, jedan do drugog.
Prekrijte plazmu drugom polovinom krema od lešnika. 
Lepo poravnajte i ostavite u frižider da se ohladi i stegne.
Odozgo i sa strane nanesite treći deo čokoladnog krema.
Ukrasite tortu čokoladnim mrvicama i ukrasima od čokolade.

Tortu možete dodatno da ukrasite čokoladnim šlagom, ako volite, u mom slučaju nisam to uradila jer mi se učinilo da bi bilo previše šlaga, s obzirom da sam za filovanje torte koristila gotove kreme.



















Prijatno!

четвртак, 20. април 2017.

TORTA SA SLANIM ROZEN KORICAMA












Inspiraciju za ovu slanu tortu sam našla u receptu prijateljice Javorke-Jafi - Slana rozenka. 
U receptu sam napravila neke izmene i na taj način tortu malo obogatila dodatnim ukusima. Probajte da je napravite i nećete se pokajati.













POTREBNE NAMIRNICE:


- 1 pakovanje slanih rozen kora
- 300 g sitnog sira
- 300 g gotovog preliva za cezar salatu
- 300 g kisele pavlake 20% masnoće
- 5+1 komad kuvanih jaja
- 1 kašičica kurkume
- 300 g dimljenog kačkavalja
- 300 g pileće šunke
- 50 g kiselih krastavčića
- 50 g mariniranih seckanih šampinjona
- 2 kašičice vlašca
- rotkvice
- mini krastavčići
- pera mladog luka
- list peršuna























PRIPREMA:

Prvo napraviti osnovnu smesu za tortu.

Pomešajte sitan sir, kiselu pavlaku i gotov preliv za cezar salatu u kompaktnu smesu. Podelite je na 3 jednaka dela.

U prvi deo stavite sitno rendanu pileću šunku, u mom slučaju sam koristila multipraktik za rendanje.

Ovaj fil podelite na tri dela i u jedan dodajte rendane krastavčiće i šampinjone.

U drugi fil stavite kuvana jaja, prethodno usitnjena viljuškom, i kurkumu u prahu.

U treći fil dodajte sitno rendani dimljeni kačkavalj, u mom slučaju sam koristila multipraktik za rendanje.

Ovaj fil podelite na tri dela pa u jedan dodajte seckan vlašac.

Ostavite od rendanog kačkavalja i šunke za ukrašavanje odozgo.

Rotkvice operite i odsecite im krajeve pa ih zasecite unakrst i ubacite u hladnu vodu i ostavite par sati. Voda će pomoći da se rotkvice rascvetaju u obliku cveta a u sredinu svake stavite komadić žumancete.

Pera mladog luka isecite na dužinu 2 cm i zasecite ih sa jedne strane da dobijete tračice.

Mini krastavčiće isecite na sitne kolutiće.

Na tacnu stavite jednu koru i namažite je filom sa pilećom šunkom.

Stavote drugu koru koju namažite filom sa kačkavaljem i vlašcem.

Treću koru namažite filom sa jajima.

Četvrtu koru namažite filom od šunke sa krastavčićima i pečurkama.

Ponovite na petoj kori fil od jaja.

Na šestu koru  stavite fil sa kačkavaljem.

Sedmu koru namažite filom sa šunkom.

Osma kora ostaje bez fila.

Ostaće vam po malo od sva tri fila, pa ih sastavite i upotrebiće te ih za mazanje poslednje kore.

Za svaku koru koristite po 3 kašike fila.

Tortu pokrite providnom folijom i stavite dasku odozgo i tako je ostavite do sutradan u frižideru.

Sutradan izvadite tortu i namaži je ostatkom fila. Pospite rendanim kačkavaljem i šunkom. Narendajte kuvano jaje. Stavite rotkvice, pera luka okolo, peršunov list i pospite seckane mini krastavčiće.

Poslužite sečeno na kocke kao hladno predjelo.


















Prijatno!




























ČOKOLADNA TORTA SA JAGODAMA













Recept učestvuje u igrici  Ajme koliko nas je.. .


Torta u kombinaciji oraha, kisele pavlake, plazme, šlaga i jagoda ne može a da se ne dopadne svojim ukusom i kremastom strukturom. 













POTREBNE NAMIRNICE:

Za 3 kore:

- 12 komada jaja
- 24 kašike šećera
- 15 kašika brašna
- 15 kašika mlevenih oraha
- 3 kesice praška za pecivo
- 3 kesice vanilin šećera

Za fil 1:
 
- 750 ml kisele pavlake 20% masnoće
- 300 g šećera u prahu
- 300 g mlevene plazme

Za fil 2:

- 350 g šlag krema belog
- 1,5 dl hladnog mleka ili mineralne vode

Za preliv:

- sok od jagoda


Još je potrebno:

- 600 g jagoda (sveže ili zamrznute)
- 400 g  čokoladnog šlag krema
- 2 dl hladnog mleka ili mineralne vode
- čokoladne mrvice

















PRIPREMA:


U odgovarajuću posudu izlomiti jaja, dodati šećer i vanilin šećer i mikserom umutiti da se dobije penasta masa koja ne curi.

Dodati mlevene orahe i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sve lagano promešati da se sjedini.

Testo sipati u pleh od rerne obložen papirom za pečenje i peći na 200 C stepeni da porumeni, oko 10-15 minuta što zavisi od rerne. 

Ovo ponoviti 3 puta jer za tortu su potrebne tri kore. Možetu da napravite jednu koru pa da je sečete ali ovako je jednostavnije.

Pečene kore pažljivo, kada se prohlade, odvojiti od papira, ukrojiti i ostaviti sa strane.

Jagode, u mom slučaju zamrznute, staviti u cediljku da se otope i ocede pa sok sačuvajte za kvašenje kora. Jagode podeliti na 3 dela.

Za prvi fil u jednu posudu staviti kiselu pavlaku i šećer u prahu i žicom samo dobro izmešati. Dodati mlevenu plazmu, promešati da se sjedini i staviti u frižider. Krem podeliti na 2 dela.

Za drugi fil u dublju posudu sipati šlag krem beli i mleko ili mineralnu vodu. Mikserom umutiti u krem i podeliti na 2 dela.

Staviti na prevrnutu tacnu prvu koru, pokvasiti je sokom od jagoda, poredjati jagode pa naneti fil 1. Preko staviti fil 2. Ponoviti postupak još jednom. Na treću koru staviti samo jagode.

Posebno umutiti čokoladni šlag krem i naneti na tortu odozgo i sa strane. Uz pomoć kašičice prošarati šlag da bude čupkast. Posuti čokoladnim mrvicama i ostaviti u frižider do sutradan da se ohladi i ukusi povežu.

Seći na parčiće po želji i poslužiti.














Prijatno!