Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

четвртак, 13. јун 2019.

DŽEM OD KUPINA














Da li volite kupine. Pune su vitamina i minerala i lako se konzerviraju za zimu bilo pravljenjem džema, kompota, slatka ili želea. Čak i list može da se osuži i ostavi za čaj.

Post je sponzorisan.










Priprema: oko 15 minuta

Kuvanje: oko 2 sata

Količina: za 3 velike tegle od 730 g




POTREBNE NAMIRNICE:


- 3 kg kupina
- 800 g šećera
- 1/2 kesice C limuntus
- 1 kesica C vanilin šećera
- 2 kesice C želatin



















PRIPREMA:


Kupine oprati i odstraniti zeleni deo. Staviti u veći lonac ili šerpu i posuti šećerom. Ostaviti da stoje par sati da puste sok. Ovaj postupak možete da preskočite ako nemate vremena da čekate.

Staviti lonac na ringlu i zagrevajte do ključanja. Smanite temperaturu i kuvajte oko 1,5 sat uz mešanje povremeno. 

Sada štapnim mikserom usitniti kupine u kašu. Dodajte vanilin šećer i limuntus i vratite na ringlu. Čim počne ponovo da kuva dodajte želatin koji prethodno malo pokvasite da nabubri a onda dodajte par kašika vrelog džema i sve sipajte u lonac sa džemom. Promešajte i ostavite još desetak minuta da kuva. Isključite ringlu i neka vam lonac bude na toploj ringli dok sipate džem u tegle.

Tegle pripremite unapred. Sterilišite ih u vrućoj rerni kao i poklopce.

Džem sipajte onako vruć do vrha tegle. Zatvorite poklopcem i okrenite teglu naopako. Pokrite tegle kuhinjskom krpom i ostavite da se ohlade. Tada tegle vratite u prvobitni položaj i odložite u ostavu za zimu.

Količinu voća možete da povećate po vašoj želji i potrebama, naravno i ostale sastojke u srezmeri. 

Zatvorene tegle okretanjem naopako povuku vakum i nije potrebno dodavati konzervans. Na ovaj način džem može da vam stoji do sledeće sezone pa i duže, pod uslovom da ga ne pojedete odmah.























Prijatno!









Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.