Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

среда, 22. мај 2019.

LIMUNADA OD ZOVE I MATIČNJAKA

















Mesec maj je prepoznatljiv po mirisu zove, biljke u obliku žbuna ili drveta poznata u narodu i kao bazga. To je listopadno dvrvo koje kada procveta beli se od sićušnih cvetova bele boje i opojnog mirisa. Beli cvetići su skupljeni u krupne, štitaste, pljosnate cvasti čija širina može biti i 20 cm. Plod zove je okrugao, u početku zelen a kasnije crna koštunica. Dozreva u avgustu. Listovi i bobice su kao sirovi otrovni ali kada se skuvaju mogu da se koriste, tako da se od belih cvasti pravi sirup i limunada a od zrelih plodova takodje se pravi sok ali može i džem. Ove mirisne cvasti zove ja sam iskoristila da napravim limunadu koju sam dodatno obogatila i matičnjakom.


Recept je uradjen u saradnji sa  C Slatka tradicija.



C dodaci za kolače




POTREBNI SASTOJCI:

- 40 komada cvasti zove
- 20 grančica matičnjaka (dužine 10 cm)
- 4 l vode
- 1 kesica C vanilin šećera 
- 1 kesica C limuntus

I još je potrebno:

- med








PRIPREMA:

Cvetove zove pažljivo pregledati da nema bubica. Ako ste ih brali posle kiše i na čistom mestu udaljenom od puta ne trebate ih prati. Matičnjak takodje samo njega isecite na komade manje dužine kao i listove.

Uzeti dublju posudu koja može da se poklopi i u nju staviti matičnjak i cvetove zove. Sve posuti vanilin šećerom i limuntusom. Preliti hladnom vodom i malo promešati.

Odozgo staviti tanjir da pritisne cvetove da budu u vodi.

Poklopite i ostavite na hladnom mestu da stoji 24 sata.

Posle tog vremena izvadite cvetove zove i matičnjak. Tekućinu koju ste dobili procedite kroz cediljku ili gazu, sipajte u staklene flaše ili tegle i dobro zatvorite i to je sve. Dobili ste sok od zove i matičnjaka.

Ovako dobijeni sok koristim kao limunadu. Možete ga čuvati u frižideru ili ako nećete da ga odmah koristite može da se zamrzne. Ja sipam u tegle koje punim malo više od pola, dobro zatvorim i stavim u zamrzivač.

Za konzumiranje odmah odlite sok za 2 čaše ili u zavisnosti od osoba ali po osobi 1 čaša. U svaku čašu dodajte 2 kašike meda. Dobro promešajte da se med otopi, dodajte malo leda ako sok nije hladan i poslužite.










Prijatno!








Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.