Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

петак, 08. јун 2018.

MOJA KRAVICA - FOOD TALK 2018.MOJA KRAVICA - FOOD TALK 2018.


          Danas je 8. jun 2018. godine i evo mene po drugi put u Novom Sadu na šestoj konferenciji o hrani i vinu Moja Kravica - Food Talk 2018. u hotelu Sheraton Novi Sad. Sve je propraćeno od strane 200 profesionalaca: medija, komunikacija, marketinga, kulinarstva, gastronomije, vinarstva, prehrambene industrije, poljoprivrede, NVO, kao i predstavnika Vlade Republike Srbije i Vlade AP Vojvodine kao i medijska pokrivenost novinara, TV-a i nezavisnih blogera, medju kojima samo bile  moja prijateljica Verica Poznanović sa bloga Bačkova kuhinja i ja vlasnik bloga Sneško domaćica.


          Konferenciju je otvorio Ivan Djoković, potpredsednik Pokrajinske vlade i Sekretar za privredu i turizam, zatim Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima Srbije sa EU. 
          Uvodnu reč je preuzela ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam. Sve vreme smo preko video bima pratili njeno izlaganje vezano za hranu u Izraelu.


          Zatim su krenuli paneli.


          U Panelu br.1 ili "Hello, Big Apple - Serbia is back!" razgovor je vodjen sa srpskim proizvodjačima hrane koji će posle 8 godina pauze ponovo učestvovati na "Fancy Food Show"-u u Njujorku.          Posle pauze je bio Case Study 1 pod imenom The Soul Of a Chef, a obratio nam se Eyck Zimmer, award-winning chef, Shevalier Ordre du Merite Agricole koji je izneo svoje vidjenje vezano hranu.          Zatim je usledila dodela nagrada ili Food Talk Awards gde su podeljenje nagrade za najbolje prehrambene proizvode u proteklih godinu dana 01.05.2017. - 01.05.2018. medju kojima se našla i svima poznata kompanija Gorenje.           U toku dodele nagrada degustirali smo dva penušava vina "Fresco Bianco" i "Fresco Rose", Vinarije Kovačević iz Iriga. Probala sam "Fresco Bianco" koje mi se veoma dopalo.          Usledio je i Panel br. 2 koji je obuhvatio temu kako nam proizvodjači reklamiraju hranu i zašto im (ne) verujemo pod nazivom Food Communications. Medju učesnicima je bila i Maja Petrović vlasnik bloga Vitki gurman.          Posle odlične diskusije na ovu temu usledila je pauza za ručak ili Lunch Break. U toku ručka smo mogli da degustiramo "Orfelin" vina Vinarije Kovačević iz Iriga.


          Pošto smo se potkrepili dobrom hranom, vinom, sokovima i drugim napicima usledio je Panel br. 3 ili Gastro bonton(i). Diskusija se vodila oko novih pravila za stolom - ručak bez vina, cigareta i mobilnog telefona? Sve vreme u toku trajanja panela moglo je i da se glasa na zadatu temu posle čega je išao komentar o procentima.          Usledio je i Case Study 2 ili Vovodjanski dućan gde nam je predstavljen Klaster "Vojvodjanski dućan" ili Kako da sačuvamo kulturno i gastronomsko obeležje i vinsku tradiciju Vojvodine.

          U Panelu br. 4 ili Kako da moj restoran/hotel/klub/ preživi treću godinu su učestvovali poznavaoci tajne HORECA biznisa.          Posle još jedne pauze ili Coffee Break je usledila Case Study 3 ili priča o srednjevekovnoj gastronomiji Srbije izmedju mita i realnosti pod nazivom Šta su (stvarno) jeli Nemanjići sa izlaganjem Tamare Ognjenović, Artis centar. U toku izlaganja smo mogli da degustiramo vino "Car Dušan" Vinarije Vizba Valadovo iz Makedonije          Na red je došao Panel br. 5 - PRESS Food Quiz - Da li si bolji gurman ili novinar? Učesnici na ovu temu su bila poznata medijska lica.

          Oko 18 časova se predstavio "Centar za istraživanje vinske kulture" u Crkvi Sv. Rudolfa u Banoštoru i vlasnik "Fruškogorskih vinograda".     


          Panel br. 6 ili Vinski panel pod imenom La Traviata 2018 su nam predstavili vlasnici vinarija iz Srbije i Makedonije kao i predsednica Vinske Akademije Srbije. U toku panela degustirana su vina vinarija čiji predstavnici su učestvovali u panel diskusiji. 
 

           Oko 20 časova je usledilo zatvaranje konferencije ili After Work Party by.


          Dan je protekao radno u prijatnoj atmosferi novo otvorenog hotela Sheraton. Sve vreme smo mogli da degustiramo proizvode naših malih proizvodjača hrane i vina gde smo imali zastupljene proizvode od prirodnih sokova pravljeni od 100% čistog voća "Kiselo & Slatko" kao i ratluk, Premium Wines, proizvode od žitarica, sireve, slatko od divljih jagoda i džemove od kajsije, šljive, zatim proizvode sa tartufima, pa Moja kravica ledena kafa, voda Knjaz Miloš, Aqua Viva, sosovi i sokovi od aronije, predmete od drveta ... Gospodin Miodrag Ilić, vlasnik portala Recepti i Kuvar online, predstavio se svojom knjigom Tradicionalni recepti srpske kuhinje. Tu su bile i predstavnice Bača, mesta iz Vojvodine obučene u narodne nošnje.          Otišla sam iz Novog Sada sa lepim utiscima i nadom da ću i sledeće godine moći da sve ovo ponovim po treći put. 

          Na kraju pozdrav od mene sa jednim Prijatno i  
                                                                          VIDIMO SE IDUĆE GODINE
                                                                   
 


Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.