Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

уторак, 28. фебруар 2017.

PUŽIĆI SA NADEVOM OD SIRA I BRAŠNA OD LEBLEBIJE













Dok je napolju hladno a mi odmaramo u toploj sobi,  ideje kako da se zagrejemo same nadolaze. Tako je i meni palo na pamet da napravim pitu ali sam odustala od klasične pite i rešila da napravim pužiće. Imala sam sve sastojke u kući i mogla sam da počnem. Ovi topli, meki i mirisni pužići su nam legli samo tako. U nadev sam dodala brašno od leblebije i ispalo je super.
















POTREBNE NAMIRNICE:

- 500 g kora za pitu (16 listova)
- 6 + 1 komada jaja
- 6 kašika brašna od pečene leblebije
- 400 g sitnog sira
- 2 + 1dl kefira
- 80 + 20 ml maslinovog ulja
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica soli
- 1 kašika susama
- 1 kašika kima






















PRIPREMA:

U odgovarajuću posudu izlomiti jaja, dodati sir, kefir i so i to malo promešati. Samleti leblebije u mlinu za kafu da dobijete brašno. Dodati ovo brašno prethodnoj smesi, zatim i prašak za pecivo i ulje. Sve dobro sjediniti u redju, kompaktnu smesu. Pripremiti pleh od rerne i staviti papir za pečenje. Svaku koru mazati celu ovom smesom, i urolati je. Zamotanoj kori krajeve podvite odozdo i slažite u pripremljen pleh. Kod mene je u pakovanju bilo 16 kora, tačno za jedan pleh. Posebno umutiti kefir, maslinovo ulje i 1 jaje i ovom smesom dobro natopiti svaki pužić. Posuti na polovinu pužića susam a na drugu polovinu kim. Ostaviti ih da upiju smesu od jaja i kefira a za to vreme zagrejati rernu na 200 C stepeni, ja koristim i topli vazduh ali nije obavezno. Staviti pužiće da se peku. Kada lepo porumene za nekih 30 minuta izvadite ih iz rerne i pokrite kuhinjskim ubrusom i ostavite da se prohlade. Poslužiti tople uz kefir ili napitak po želji.
Ako vam slučajno ostane neki pužić ne pojeden, i sutradan su meki iako su hladni. Mogu da se samo malo podreju, ako ne volite hladne i poslužite.

























Prijatno!



PALAČINKE SA OVSENIM BRAŠNOM











Recept za palačinke samo sa ovsenim brašnom sa videla na blogu natanjiru.com i odlučila da ga isprobam, ali sa malim izmenama. Odlične su i u slanoj i u slatkoj varijanti ali i sutradan, kada su hladne, ostaju mekane. Mi smo uživali u konzumiranju istih a nadam se i vi ako se odlučite da isprobate recept.













POTREBNE NAMIRNICE:


- 4 komada jaja
- 3 šolje (2dl) ovsenih pahuljica (2 šolje ovsenih pahuljica + 1 šolja speltino meko brašno)
- 3 šolje ovsene mekinje
- 600 ml mleka
- 150 ml tople vode
- 1/2 kašičice soli
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 kašike maslinovog ulja

















PRIPREMA:


Izlomite jaja u dublju posudu, dodati so i vanilin šećer i umutite ih mikserom, uz dodavanje tople vode, dok ne dobijete penastu masu. Sada dodati više od polovine mleka i ovseno brašno, koje ste dobili od ovsenih pahuljica i ovsenih mekinja, koje ste samleli u mlinu za kafu. U mom slučaju je dodato 1 šolja speltinog mekog brašna, jer nisam imala dovoljno pahuljica. Sve promešati mikserom da se dobije tečna masa za palačinke, bez grudvica i na kraju dodajte maslinovo ulje. Ostaavite smesu da odmori nekih pola sata. Za to vreme će smesa da se malo zgusne pa dodajte ostatak mleka, koliko je potrebno da se dobije žitka smesa.
Tiganj za palačinke zagrejati i pržiti tanke palačinke na uobičajen način. Slagati ih na veliki tanjir.Kada su gotove preokrenite ih na drugi tanjir i pokrite ih najlon kesom, da bi ostale meke kada se ohlade a i sutradan.
Palačinke služiti i u slanoj i u slatkoj varijanti. U mom slučaju za slane sam koristila kiselu pavlaku, pileću šunku, kačkavalj, SUŠENI ČERI PARADAJZ i peršun. U slatkoj varijanti je korišćen džem od šljiva i jabuka bez šećera.

















Prijatno!



SLANE KIFLICE












Kiflice su pecivo koje svi vole da jedu. Ako u kući nemate drugih namirnica a imate brašno, kvasac i puter ili margarin lako i brzo će te napraviti ove kiflice.














POTREBNE NAMIRNICE:


- 1 kocka kvasca
- 1 kg brašna T-500 meko
- 2 kašičice šećera
- 2 kašičice sitne morske soli
- 1 komad jaja + 1 žumance
- 250 g putera ili margarina
- 1 kašika maslinovog ulja
- 400 ml mleka + 1 kašika
- 200 ml vode
- 2 kašike susama















PRIPREMA:


U dublju posudu izdbrobiti kvasac, dodati šećer, 1 kašiku brašna i toplu vodu. Promešati i ostaviti da kvasac se pokrene. Dodati brašno, so, omekšali puter, mleko i jaje i sve umesiti mikserom, nastavci za testo, u kompaktno testo koje se odvaja od posude. 
Uvek ostavite 50 g brašna i mleka sa strane pa dodajte ako bude bilo potrebno.  
Testo prelijte sa kašikom maslinovog ulja. Posudu pokrite providnom folijom i ostavite da se testo duplira. Dužina stajanja zavisi od toplote prostorije. Uskislo testo nemojte mesiti ponovo već ga samo kašikom malo pritisnite da padne. Pleh od rerne obložite papirom za pečenje. 
Rukom kidati komade testa, rastanjiti ih na dlanu u trougao i zamotati u kiflicu.Kada popunite tepsiju, kiflice premažite žumancetom u koje ste stavili mleko. Kiflice pospite susamom i stavite komadiće putera na svaku kiflicu. Dodatno ih odozgo i posolite. 
Ostavite da se odmore a za to vreme zagrejte rernu na 200 C stepeni, ja koristim topli vazduh. Stavite kiflice da se peku dok ne porumene oko 30 do 40 minuta, što opet zavisi od vaše rerne. 
Pečene izvadite i pokrite kuhinjskim ubrusom da se prohlade. Posle nekih 10 minuta ih izvadite iz pleha. 
Poslužite tople, mada su mekane i ukusne i kada se ohlade.














Prijatno!



петак, 24. фебруар 2017.

GIBANICA OD HLEBA











Nema ko ne voli gibanicu. Može da se napravi i od viška hleba, koji vam se zateko u kući, za promenu. Jednostavna za pravljenje a mekana, ukusna, mami vas mirisima iz rerne, da ne možete da odolite.












POTREBNE NAMIRNICE:


- 16 parčeta hleba od prethodnog dana
- 4 komada jaja
- 1 kašičica sitne morske soli
- 500 g sitnog sira
- 2 dl kefira
- 120 g putera
- 2 kašike  maslinovog ulja
- 2 kašičice kima



















PRIPREMA:


U odgovarajuću činiju izlomiti jaja, dodati so, sir i otopljen puter i promešati da se sjedini. Dodati kefir i još jednom promešati.
Vatrostalnu činiju podmazati maslinovim uljem i složiti polovinu hleba. Preko sipati polovinu fila. Staviti i ostatak hleba i drugi deo fila. Posuti kimom i ostaviti oko 1 sat da hleb upije fil.
Zagrejati rernu na 180C stepeni i staviti gibanicu da se peče. Kada porumeni gotova je. Izvadite je iz rerne, pokrite i ostavite da se ohladi. 
Seći na parčiće po želji i poslužiti uz kefir, jogurt, sok od paradajza ili po vašoj želji.



















Prijatno!