Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

уторак, 28. фебруар 2017.

SLANE KIFLICE












Kiflice su pecivo koje svi vole da jedu. Ako u kući nemate drugih namirnica a imate brašno, kvasac i puter ili margarin lako i brzo će te napraviti ove kiflice.














POTREBNE NAMIRNICE:


- 1 kocka kvasca
- 1 kg brašna T-500 meko
- 2 kašičice šećera
- 2 kašičice sitne morske soli
- 1 komad jaja + 1 žumance
- 250 g putera ili margarina
- 1 kašika maslinovog ulja
- 400 ml mleka + 1 kašika
- 200 ml vode
- 2 kašike susama















PRIPREMA:


U dublju posudu izdbrobiti kvasac, dodati šećer, 1 kašiku brašna i toplu vodu. Promešati i ostaviti da kvasac se pokrene. Dodati brašno, so, omekšali puter, mleko i jaje i sve umesiti mikserom, nastavci za testo, u kompaktno testo koje se odvaja od posude. 
Uvek ostavite 50 g brašna i mleka sa strane pa dodajte ako bude bilo potrebno.  
Testo prelijte sa kašikom maslinovog ulja. Posudu pokrite providnom folijom i ostavite da se testo duplira. Dužina stajanja zavisi od toplote prostorije. Uskislo testo nemojte mesiti ponovo već ga samo kašikom malo pritisnite da padne. Pleh od rerne obložite papirom za pečenje. 
Rukom kidati komade testa, rastanjiti ih na dlanu u trougao i zamotati u kiflicu.Kada popunite tepsiju, kiflice premažite žumancetom u koje ste stavili mleko. Kiflice pospite susamom i stavite komadiće putera na svaku kiflicu. Dodatno ih odozgo i posolite. 
Ostavite da se odmore a za to vreme zagrejte rernu na 200 C stepeni, ja koristim topli vazduh. Stavite kiflice da se peku dok ne porumene oko 30 do 40 minuta, što opet zavisi od vaše rerne. 
Pečene izvadite i pokrite kuhinjskim ubrusom da se prohlade. Posle nekih 10 minuta ih izvadite iz pleha. 
Poslužite tople, mada su mekane i ukusne i kada se ohlade.














Prijatno!



Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.