Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

петак, 10. фебруар 2017.

KROFNE













Obožavamo krofne i pravim ih često, punjene i prazne, kako god samo da su krofne. Do sada recept nisam objavila, nikako da stignem. Vidim ovih dana krofne na sve strane pa ću zato i ja podeliti moj recept sa vama. Meke ko duša i nisam odolela pojela sam 5 komada u jednom cugu. Videće te, dopašće vam se sigurno.







Krofne punjene džemom



Krofne sa udubljenjem spolja, u koje se stavi džem



Prazne krofne






POTREBNE NAMIRNICE:


- 500 g + 50 g  pšeničnog brašna T-400 meko
- 1/2 kocke kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kašičice sitne morske soli
- 100 ml tople vode
- 200 ml mleka
- 1 kašičica jabukovog sirćeta
- 1 komad jaja
- 60 g putera
- 1 kašika mlevene sušene kore pomorandže
- džem po želji
- 500 ml ulja
- šećer u prahu
















Punjene džemom

Džem odozgo, u udubljenje u krofni

Prazne



Džem odozgo, u udubljenje u krofni


Prazne


Punjene džemom





PRIPREMA:


U veću posudu staviti izmrvljen kvasac, toplu vodu i šećer. Posle desetak minuta dodajte brašno, jaja, so, omekšali puter, deo mleka, jabukovo sirće i sušenu koricu pomorandže. Promešajte i mikserom, nastavci za testo, umutite testo dok ne počne da se odvaja od zidova posude. Po potrebi dodajte brašno i mleko. Na slici se vidi kako treba da izgleda testo kada se umuti. Pospite sa malo brašna, pokrite kuhinjskim ubrusom i ostavite na hladno mesto, u mom slučaju to je bio špajz, sve dok se ne napuni posuda nadošlim testom. Testo izvadite na pobrašnjenu radnu površinu i lagano premesite. U mom slučaju su pravljene tri vrste krofni i to prazne, punjene džemom i sa udubljenjem odozgo u koje se stavi džem ili šta volite.

1. Krofne prazne. 
Razvite deo testa oklagijom na debljinu pola santimetra. Velikom modlom, u mom slučaju šoljom, vadite krofne i ostavite ih sa strane, sa razmakom, na pobrašnjenoj površini, pokrivene kuhinjskim ubrusom, da se dupliraju.

2. Krofne punjene džemom.
Razvite deo testa oklagijom na deljinu pola santimetra. Velikom modlom, u mom slučaju šoljom, vadite krofne. Na svaku drugu stavite džem po želji. Prazno testo nakvasite vodom okolo i poklopite na testo sa džemom. Sada manjom modlom, u mom slučaju čaša umočena u brašno da se testo ne bi lepilo, vadite ponovo krofne. Ostavite ih sa strane, sa razmakom, na pobrašnjenoj površini, pokrivene kuhinjskim ubrusom, da se dupliraju.

3. Krofne sa udubljenjem odozgo, u koje stavite džem.
Od ostatka testa rukama pravite loptice, veličine knedle. Slažite ih sa razmakom na radnu površinu posutu brašnom, pokrivene kuhinjskim ubrusom, i ostavite dok se ne dupliraju.

U manju šerpicu sipajte ulje i stavite da se zagreje, samo pazite da vam se ne pregreje. U mom slučaju to je bilo na 7, a ide do 9. Ubacujte po 2 ili 3 krofne, okrenute stranom koja je bila gore, u ulje. Poklopite i pržite oko minut. Otklopite i okrenite krofne i pržite sa druge strane pola minuta, ovaj put otklopljene, ili dok ne porumene. Krofne vadite rešetkastom kašikom na tanjir. Ovo je postupak sa prazne krofne i one punjene džemom. Nisam ih stavljala na papirni ubrus, nije bilo potrebe za tim.

Za krofne sa udubljenjem odozgo postupak je drugačiji. Nadošlo testo, malo rukom razvucite i onda stavite u ulje da se prže po istom principu kao i prethodne. Ovako razvučene krofne tokom prženja dobiju udubljenje, spolja, u sredini, u koje stavite džem ili šta već volite.

Krofne možete da pošećerite šećerom u prahu, ako volite. Poslužite ih dok su još tople.

Da bi dobili belu crtu oko krofne onda dubina ulja u posudi treba da bude oko 2 do 3 prsta. Ako je više ulja, nego što je debljina krofne, nećete postići ovaj efekat belog kruga. U mom slučaju to sam postigla samo sa punjenim krofnama, jer su one duplo deblje od praznih, dok u trećem slučaju se dobije beli krug u sredini krofne spolja.




















Evo i krofne punjene džemom od kajsija, koje sam pravila ranije.







 








Prijatno!



2 коментара:

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.