Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

субота, 24. септембар 2016.

MEŠANI DŽEM OD SMOKVI, JABUKA, I KUPINA BEZ ŠEĆERA











Da bi napravili džem potrebno vam je malo voća i ideja. Ostalo mi je malo smokava, jabuka i šaka kupina. Da se ne bi voće pokvarilo i onda mora da se baci, jer ipak toliko ne može da se odjednom pojede, odlučila sam napravim džem i nisam se pokajala.









POTREBNE NAMIRNICE:


- 15 krupnih svežih smokvi
- 4 komada jabuka
- 100 g kupina
- 1 kašika tečne vanile
- 1 čaša vode













PRIPREMA:


Smokve operite, osušite i oljuštite do crvenog mesa, presecite na pola. 
Jabuke oljuštite i odstranite sredinu i isecite na kocke.
U šerpu u kojoj će te kuvati džem stavite smokve, jabuke i kupine i sipajte 1 času vode, jer voće samo pusti vodu i zato nije potrebno više od ove količine.
Stavite na ringlu i na jačoj vatri, kod mene 8 a ide do 9,  pustite da počne da kuva. Smanjite temperaturu na 3 a ude di 9, i kuvajte dok se voće ne raspadne i dobijete gustu kašu. Povremeno promešajte da vam ne zagori. Kada se voće ukuva i postane gusto da ostaje trag na dnu posude, dodajte vanilu. 
Vruć džem sipajte u tegle do vrha, zatvorite poklopcem i okrenite tegle naopako na poklopac. Pokrite ih ubrusom i ostavite da se ohalde.
Ohladjene tegle vratite u prvobitni položaj i odložite u ostavu.











Prijatno!

петак, 23. септембар 2016.

SMOKVE SA SIROM










Mediteransko voće, smokva, je za mene obožavano voće, a tako inspirativno. Obično sam sa njom pravila džem ili kolače. Sada sam rešila da napravim jednu slanu varijantu, koja je neka vrsta predjela ali je nama bio glavni obrok. Smokve sam kombinovala sa običnim sirom i pečenicom, jer iako je dobitna kombinacija kozji ili neki plavi sir ja ih ne volim pa sam to prilagodila mom ukusu.








POTREBNE NAMIRNICE:


- 4 komada velikih svežih smokvi
- 300 g sitnog sira
- 100 g pečenice tanko sečene
- 1 kašičica suvog origana
- 1/2 kašičice belog luka u granulama
- 1 kašičica sitne morske soli
- malo bibera, po ukusu
- 10 komada malih čeri paradajza
- 2 komada malih svežih krastavčića
- nekoliko listova sveže nane
- nekoliko listova svežeg crvenog bosiljka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 5 srednjih listova smokve 
- 1 kašika seckanog vlašca













PRIPREMA:

Listove pečenice stavite na pleh, obložen papirom, i stavite u zagrejanu rernu da se malo prepeku. Pečenicu sam ostavila celu ali je bolje da se izmrvi.

Smokve operite, obrišite i odstranite peteljke. Presecite ih na četri dela, ali ne do kraja već da podsećaju na cvet koji se otvorio. 

Sir izmešajte sa origanom, belim lukom, biberom i solju u kompaktnu masu. Ako se mrvi dodajte malo kisele pavlake da bi mogle da se naprave kugle, koje napravite uz pomoć kašike za sladoled a ako nemate kašiku za sladoled mogu da vam posluže i 2 kašičice.

Ostale namirnice operite i osušite.

Na tanjir za serviranje prvo stavite listove smokve. Zatim stavite deo izmrvljene pečenice. Preko poredajte smokve kojima ste u sredinu stavili po kuglu sira. Ostatak sira i pečenice rasporedite izmedju. Krastavac isecite na polovine i stavite izmedju. 

Odozgo poredjajte čeri paradajz, nanu i bosiljak. Dodatno još malo posolite i pospite maslinovim uljem i vlašcem.

Ohladite i poslužite.











Meni sam na tanjir dodala još pečenice, jer obožavam kada je onako hrskava.












Prijatno!

PUŽIĆI SA SIROM












Kada je u pitanju kvasno ili kiselo testo ono je tako inspirativno da možete da gu filujete na razne načine. Ovo je jedna slana varijanta  sličnog recepta u slatkoj varijanti.









POTREBNE NAMIRNICE:


- 500 g brašna T-400 meko
- 250 ml mleka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 1 kocka kvasca
- 300 g sira po želji
- 2 komada jaja
- 1 kašika susama
- 150 g putera














PRIPREMA:




U dublju posudu staviti kvasac, šećer i malo toplog mleka /odvojiti od onih 250 ml mleka/. Promešati i ostaviti da se kvasac otopi i malo nadodje. 
Posebno pripremiti brašno sa solju, uljem i dodati kvasac i ostatak mleka i zamesiti testo mikserom, nastavci za testo, ili ručno. 
Pokriti čistom krpom i ostaviti na toplo da testo nadodje i udvostruči svoju količinu. 
Uskislo testo premesiti i podeliti ga na 2 jednake loptice. 
Jednu polovinu testa razvući oklagijom u pravougaonik, na pobrašnjenoj radnoj površini, namazati sirom koji ste pomešali sa 1 jajetom. 
Urolati kao štrudlu. Iseći štrudlu na komade debljine 2 cm. 
Slagati, u podmazan pleh, ili upotrebite papir za pečenje, pužiće okrenute prema gore.
Namazati ih ostatkom fila i na svaki pužić staviti malo parče putera i posuti susamom. Ostaviti da malo nadodju pre pečenja.
Pužiće peći u zagrejanoj rerni na 200 C stepeni dok ne porumene.
Ovo je količina za 2 pleha.
Poslužiti tople.











Prijatno!

уторак, 20. септембар 2016.

PUŽIĆI SA DŽEMOM















Kiselo ili kvasno testo je vrlo zahvalno za pravljenje bilo slatkih ili slanih pužića, kiflica, pitica, študli... Ovo je jedna brza varijanta za pužiće sa džemom.





POTREBNE NAMIRNICE:


- 500 g brašna T-400 meko
- 2,5 dl toplog mleka
- 1 kocka kvasca
- 2 kašike ulja
- 2 kašičice šećera
- 1 kašičica soli
- 1 tegla džema od kajsija ili po želji
- 2 kašičice cimeta u prahu



















PRIPREMA:


U dublju posudu staviti izmrvljen kvasac, šećer i malo toplog mleka, odvojiti od ukupne količine mleka, i 1 kašiku brašna. Promešati i ostaviti da se kvasac otopi i malo nadodje.

Posebno pripremiti posudu sa brašnom solju i uljem i dodati pripremljen kvasac i sa ostatkom mleka zamesiti testo mikserom, nastavci za testo ili ručno.

Pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplo mesto da testo nadodje i udvostruči svoju količinu.

Uskislo testo premesite i podelite na 2 dela, da bi vam bilo lakše za rad. 

Pobrašnite radnu površinu i svaku polovinu testa razvući oklagijom u pravougaonik. Namažite džemom i pospite cimetom. Urolati kao štrudlu i iseći nožem na komade debljine 2 cm. Ovako uraditi i sa drugim delom testa.

Pleh od rerne podmažite margarinom i složite komade testa okrenute prema gore da podsećaju na pužiće. Na svaki komad stavite kockicu margarina i ostavite da malo nadodju a za to vreme zagrejte rernu na 200 C stepeni.

Staviti pleh u rernu i pužiće peći dok ne porumene, oko 15 do 20 minuta. 

Izvadite pečene pužiće, pokrite i ostavite da se prohlade.

Poslužite tople uz mleko, čaj ili po želji.



Ova količina testa je za 2 pleha.














Prijatno!

SLANA PITA SA TRI VRSTE FILA ILI PITA 3 U 1












Obožavam slane pite pa sam odlučila da napravim tri slana rolata sa različitim filovima i sve ispečem zajedno u istom plehu i tako dobijem pitu 3 u 1.









POTREBNE NAMIRNICE:


- 500 g kora za pitu ili 12 listova
- 3x4 komada jaja
- 3x50 ml ulja
- 3x200 g sira
- 300 g prazi luka seckanog
- 300 g bundeve rendane
- 300 g zelja, obarenog i iseckanog na tračice
- 3x1 kašičica soli






fil sa prazi lukom



fil sa bundevom



fil sa zeljem






















PRIPREMA:





U tri posude rasporediti jaja, ulje, sir, so i u jednu dodati iseckan prazi luk koji ste prethodno malo prodinstali na malo ulja da omekša i ohladili, u drugu rendanu bundevu a u treću obareno i iseckano zelje.

Svaki fil promešati i sjediniti u kašastu smesu.

Kore podeliti na tri dela za svaku pitu po 4 kore.

Prve tri kore mazati sa po malo fila a na četvrtu staviti sav ostali fil po dijagonali, podviti krajeve i urolati. Tako uraditi i sa ostala dva fila.

Sva tri rolata staviti u pleh koji možete da podmažete uljem ili da stavite papir za pečenje. Od svakog fila ostavite po par kašika i time premažite rolate.

Zagrejte rernu na 200 C stepeni i stavite da se pite ispeku. Kada porumene, otprilike za nekih 30 do 40 minuta, treba da budu gotove.

Izvaditi ih iz rerne, pokriti ubrusom i ostaviti da se ohlade, jer se tada lakše seku.

Pite iseći na komade željene širine i poslužite.



Ove pite mogu da se prave i odvojeno kao tri pite ali tada količinu fila povećajte tri puta i za svaku upotrebite celu količinu kora.








pita sa prazi lukom




pita sa bundevom




pita sa zeljem










Prijatno!