Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

петак, 24. јун 2016.

INTEGRALNI HLEB OD SPELTINOG I RAŽENOG BRAŠNA












Još jedan od integralnih hlebova koje pravim. Ovaj je malo specifičan, jer sam morala da ga premesim jedno 7 do 8 puta. Naime, kada sam zamesila hleb nestala je struja. Pošto je to trajalo skoro celu noć a testo je uskislo morala sam svaki put kada testo nadodje, da ne bi izašlo iz vangle, da ga premesim. Pekla sam ga tek pred jutro, kada je struja, posle moje intervencije, došla. Moj suprug je toliko pohvalio hleb da nikada do sada nisam napravila tako dobar hleb, na šta sam mislila da se šali. Ne, bio je u pravu. Stvarno je hleb ispao super.






POTREBNE NAMIRNICE:

- 1 kocka kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 7 dl surutke
- 3 šolje (2dl) speltinog mekog brašna
- 2 šolje raženog mekog brašna
- 2 šolje rašenog integralnog brašna
- 2 šolje ovsenih pahuljica
- 1 šolja golice
- 2 kašike ulja
- 2 kašike susama

























PRIPREMA:


Stavite sva brašna, ovsene pahuljice i golicu u posudu za mešenje. Na jedan kraj u posudi izdrobite kvasac, dodajte šećer i deo surutke. Malo promešajte da se kvasac pokvasi i ostavite da zapeni.

Kada je kvasac zapenio kašikom, ručno ili mikserom, nastavci za testo, počnite da mesite testo. Dodati so i još surutke. Zamesite testo koje će da se odvaja od posude ali će biti lepljivo. Po potrebi dodajte još integralnog raženog brašna ili surutke u zavisnosti kakvo vam je testo. Odozgo sipati ulje i ostaviti pokriveno da se udupla. Meni je to trajalo celu noć, što sam već opisala u delu na početka posta, inače nije potrebno da to toliko traje. 

Uskislo testo promešajte i preručite u pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Poravnajte i pospite susamom. 

Uključite rernu da se zagreje na 200 C stepeni a za to vreme će hleb da ponovo nadodje. Stavite ga da se peče 60 minuta. U rerni, ako nema opciju pare, stavite posudu sa vodom, jer para koja se stvara tokom pečenja pomaže da se integralni hleb bolje ispeče.

Pečen hleb izvadite iz rerne, pokrite ubrusom i ostavite da se prohladi. Izvadite ga iz pleha i odvojite od papira. Zamotajte u kuhinjski ubrus i ostavite da se ohladi.

Seći po potrebi na parčiće željene veličine.









Prijatno!

четвртак, 23. јун 2016.

DŽEM OD CRVENIH RIBIZLI SA FRUKTOZOM















Imam u voćnjaku crvene i crne ribizle. Ima ih dovoljno da nešto ostavim u zamrzivač a deo da napravim džem. Volim i da ih jedem ovako dok su sveže. Iako imaju male koštice meni ne smetaju a vi ako ih ne volite propasirajte voće da odstranite koštice.










POTREBNE NAMIRNICE:



- 2 kg crvenih ribizli
- 1 kesica vanilin šećera
- po ukusu fruktoze














PRIPREMA:


Ribizle oprati i očistiti od drškica. Staviti voće u dublju posudu u kojoj će se kuvati. Dodati 1 dl vode i vanilin šećer. Ribizle će u toku kuvanja da puste svoje sokove tako da nije potrebno više vode. Kada prokuvaju smanjiti temperaturu i kuvati dok ne ukuvaju i postanu guste da se vidi trag na dnu posude. Fruktozu dodati u toku kuvanja tek toliko da se malo ublaži kiselost ribizli. Vreli džem sipati u tegle do vrha. Zatvoriti tegle poklopcima, okrenite ih naopako i kada se malo prohladi džem vratiti tegle u prvobitni položaj. 
Na ovaj način tegle će povući vakum i nije potrebno dodavati konzervans.
Odložite u špajz i koristite po potrebi za kolače, mazanje na hleb...










Prijatno!

PLETENICE KIFLICE













Pletenice kiflice su bez bilokakvog fila i kao takve mogu da se jedu same ili kao zamena za hleb.




POTREBNE NAMIRNICE:


- 1 kg + 100 g brašna meko T-400
- 2 komada jaja
- 1 kašičica kristal šećera
- 1 kašika soli
- 1 kocka  kvasca
- pola šolje tople vode
- 2 šolje mleka (2 dl)
- 1 kašičica sirćeta
- 150+50 g putera
- 1 kašika maslinovog ulja
- malo susama























PRIPREMA:





U duboku posudu za mešenje staviti kilogram brašna i u sredini napraviti malo udubljenje i izdrobiti kvasac te dodati šećer.

Dodati toplu vodu i malo promešati.

Ostaviti da se kvasac rastopi i smesa zapeni.

Dodati jaja, puter, mleko, jogurt, sirće, so i sve ručno ili mikserom, nastavci za testo, umutiti testo koje treba da bude dosta meko ali da se odvaja od zidova posude. Po testu sipati ulje, pokriti i ostaviti da se duplira. U toku mešenja po potrebi dodajte ili mleko ili brašno.

Testo nemojte da mesite posle narastanja. Rukom kidajte male komade testa i razvucite ih rukom u mali valjak. Trebaju vam takva dva valjka koja će te da upletete u malu pletenicu kiflicu, gde će jedan kraj da bude širi a drugi uži jer prilikom uplitanja testa ujedno ga i izvlačite.

Napravljene pletenice kiflice složite u pleh obložen papirom za pečenje. Namažite ih hladnom vodom sa malo ulja, pospite susamom i ostavite da nadodju.

Dok testo narasta zagrejte rernu na 200 C stepeni. Stavite pletenice kiflice da se peku. Kada porumene gotove su i možete ih izvaditi iz rerne.

Pokrite ih ubrusom i ostavite da se prohlade.

Poslužite ih dok su tople. 












Prijatno! 

BUHTLE SA DŽEMOM OD ŠUMSKOG VOĆA












Već sam pravila buhtle ali su ove malo drugačije jer je postupak izrade testa malo drugačiji a puter im daje poseban ukus. 

Ove buhtle su pravljene za konferenciju o hrani i vinu MOJA KRAVICA-FOOD TALK  2016.  u saradnji sa firmom Lesaffre i Mesimo zajedno, koja proizvodi ALFA kvasac.









POTREBNE NAMIRNICE:


- 1 kg + 100 g brašna meko T-400
- 2 komada jaja
- 1 kašika kristal šećera
- 1 kašičica soli
- 1 kocka Alfa kvasca
- pola šolje tople vode
- 1 šolja mleka
- 1 šolja jogurta
- 1 kašičica sirćeta
- 150+50 g putera
- 1 kašika maslinovog ulja
- po potrebi džem (ja sam koristila džem od šumskog voća)
- po potrebi šećer u prahu


























PRIPREMA:


U duboku posudu za mešenje staviti kilogram brašna i u sredini napraviti malo udubljenje i izdrobiti kvasac te dodati šećer.

Dodati toplu vodu i malo promešati.

Ostaviti da se kvasac rastopi i smesa zapeni.

Dodati jaja, puter, mleko, jogurt, sirće, so i sve ručno ili mikserom, nastavci za testo, umutiti testo koje treba da bude dosta meko ali da se odvaja od zidova posude. Po testu sipati ulje, pokriti i ostaviti da se duplira.

Testo nemojte da mesite posle narastanja. Rukom kidajte male komade testa i razvucite ih rukom i na sredinu stavite kašičicu džema. Spojite krejeve da džem ne bi iscureo tokom pečenja. 

Loptice slažite u pleh ili vatrostalnu činiju koju ste prethodno namazali rastopljenim puterom i svaku provaljajte kroz puter u plehu. Složite ih tako da spojevi budu dole i jednu uz drugu.

Kada ste napunili pleh buhtle namažite otopljenim puterom i pospite prah šećerom.

Stavite da se peku u zagrejanu rernu na 200 C stepeni. Kada porumene izvadite ih i namažite razmućenim jajetom sa malo putera. Vratite u rernu na par minuta, samo pazite da vam ne pregore. Moje malo jesu jer nisam bila obazriva.

Izvadite pleh iz rerne i pokrite buhtle ubrusom i ostavite da se prohlade.

Prohladjene buhtle razdvojite, pospite prah šećerom i poslužite.

Buhtle ne moraju da se mažu dodatno jajetom ako ne volite. Dovoljno je to što ste ih premazali pre pečenja puterom i posuli šećerom u prahu. Posle pečenja namažite ih ponovo puterom i ostavite da se ohlade.
Da vam džem ne bi cureo tokom filovanja stavite ga prethodno u zamrzivač. Postaće čvrst ali i dalje maziv i lako će te ga kašičicom zahvatati. 
Koristila sam pravi puter, koji može da se kupi u mlekari na svakoj većoj pijaci.











Prijatno!


MEKANE KIFLICE SA SIROM











Kiflice sa sirom, meke ko duša i sutradan.

Ove kiflice su pravljene za specijalnu priliku konferenciju o hrani i vinu MOJA KRAVICA - FOOD TALK 2016.  u saradnji sa firmom Lesaffre i Mesimo zajedno koja proizvodi ALFA kvasac.






















POTREBNE NAMIRNICE:


- 1 kg + 100 g brašna meko T-400
- 2 komada jaja
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika soli
- 1 kocka Alfa kvasca
- pola šolje tople vode
- 1 šolja mleka
- 1 šolja jogurta
- 1 kašičica sirćeta
- 150+50 g putera
- 1 kašika maslinovog ulja
- po potrebi sir
- po potrebi susam
















PRIPREMA:


U duboku posudu za mešenje staviti kilogram brašna i u sredini napraviti malo udubljenje i izdrobiti kvasac te dodati šećer.

Dodati toplu vodu i malo promešati.

Ostaviti da se kvasac rastopi i smesa zapeni.

Dodati jaja, puter, mleko, jogurt, sirće, so i sve ručno ili mikserom, nastavci za testo, umutiti testo koje treba da bude dosta meko ali da se odvaja od zidova posude. Po testu sipati ulje, pokriti i ostaviti da se duplira.

Testo nemojte da mesite posle narastanja. Rukom kidajte male komade testa i razvucite ih u duguljast oblik. Kašičicom namažite malo puter. Na širi kraj testa stavite kašičicu sira i zamotajte kiflicu. Krajeve samo malo ugurajte unutra, kao kod sarme, da ne bi fil cureo napolje tokom pečenja.

Kiflice složite u pleh obložen papirom za pečenje. Namažite kiflice umućenim jajetom sa puterom i pospite susamom. Ostavite da se uduplaju a za to vreme zagrejte rernu na 200 C stepeni i kada se rerna zagreje stavite da se peku.

Kada kiflice porumene izvadite ih iz rerne i premažite otopljenim puterom. Pokrite ubrusom i ostavite da se prohlade.

Servirajte tople kao obrok uz jogurt ili za užinu.

Kiflice možete da pravite i veće i manje, onako kako volite. U mom slučaju su srednje veličine jer ovako najviše volim. Za kiflice sam koristila pravi puter, koji može da se kupi u mlekarama na svakoj pijaci.











Prijatno!

уторак, 21. јун 2016.

KANDIRANE KORICE OD JUŽNOG VOĆA




 
 Recept učestvuje u igrici  ajme koliko nas je  .



Kada pojedete pomorandžu, limun, mandarinu ili grejp korice nemojte bacati. Možete sami da napravite kandirane korice koje će te da upotrebite da obogatite kolač ili da ih grickate ovako i time se lepo zasladite.















POTREBNE NAMIRNICE:


- kore pomorandže, limuna, mandarine, grejpa
- šećer kristal
















PRIPREMA:


Kada pojedete pomorandžu ili neko drugo južno voće kao mandarine, limun ili grejp koru sačuvajte. Za ovaj recept sam upotrebila koru od 5 pomorandži i 3 limuna.
Koru očistite i stavite u dublju posudu i nalijte vodom da budu prekrivne. Ostavite ih ovako potopljene 2 do 3 dana kako bi korice omekšale. Posle tog vremena ih ocedite dobro od vode i isecite na trakice ili kockice. U mom slučaju su sečene na trakice. Iseckane korice stavite u šerpu i sipajte kristal šećer da prekrije kore.
Stavite posudu sa korama na ringlu i zagrevajte ih dok šećer ne počne da se topi i korice počnu da se dinstaju. Možete da dodate 1/2 dl vode da se ne bi uhvatile za dno ali tada će te morati da ih duže dinstate jer voda treba da ispari. U mom slučaju to nije bilo potrebno jer sam to sve radila na nižoj temperaturi i kada se šećer otopio korice su se dinstale u njemu. Dinstajte ih tako sve dok ne ispari sva tečnost, otprilike nekih pola sata, mada to sve zavisi od količine i temperature na kojoj to radite.
Kada ispari sva tečnost i korice se kristalizuju izvadite ih na papir za pečenje. Raširite ih po papiru i ostavite tako da se osuše i ohlade. Ja sam moje sušila 2 dana. Naravno pokrijte ih isto papirom zbog prašine. 
Kada se potpuno osuše korice postanu hrskave. Skinite ih sa papira i spakujte u kutiju.
Možete ih koristiti za kolače ili da ih ovako grickate.













Prijatno!

KOCKE SA MAKOM I KANDIRANIM KORICAMA JUŽNOG VOĆA













Ovaj jednostavni kolač od maka obogaćen kandiranim koricama pomorandže i limuna je neodoljivog ukusa i kada ga probate nećete moći da mu odolite.





POTREBNE NAMIRNICE:

- 4 žumanca
- pola šolje (2dl) fruktoze u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 šolja jogurta ili mleka
- pola šolje ulja
- 1,5 šolja oštrog brašna T-400
- 100 g maka nemlevenog
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 šolja KANDIRANE KORICE OD JUŽNOG VOĆA

















PRIPREMA:


U duboku posudu stavite žumanca, ostala su mi od jela koje sam spremala, fruktozu i vanilin šećer i sve kašikom promešajte. Dodajte ulje i jogurt i sve dodatno promešajte da se sjedini. U smesu dodajte brašno, mak i prašak za pecivo i dobro promešajte da se dobije masa za kocke gušća nego za palačinke.
Pripremite manji pleh i obložite ga papirom za pečenje. Sipajte smesu od maka i preko poredjajte 
KANDIRANE KORICE OD JUŽNOG VOĆA
Stavite kolač u zagrejanu rernu na 200 C stepeni da se peče. Kada porumeni, meni je trebalo oko 20 minuta jer je kolač bio tanak, a vi najbolje poznajete svoju rernu pa se prema tome i upravljajte.
Pečen kolač izvadite iz rerne i pokrite ubrusom i ostavite da se malo prohladi. 
Kolač seći na kocke, posuti po želji prah šećerom i poslužiti.
















Prijatno!

понедељак, 13. јун 2016.

KOLAČ OD SPELTINOG BRAŠNA SA VIŠNJAMA





Recept učestvuje u igrici










Volim da pravim kolače sa brašnom koje nije pćenično. Na mom blogu će te naći kolače sa kukuruznim brašnom a evo sada i jednog sa speltinim mekim brašnom. Probajte, možda vam se dopadne.











POTREBNE NAMIRNICE:


- 4 komada jaja
- 1 šolja šećera (2dl)
- 1 kesica vanilin šećera
- pola šolje ulja
- 1 šolja jogurta
- 2 šolje speltinog mekog brašna (ne pune do vrha)
- 1 kesica praška za pecivo
- 300 g višanja
- 2 šake integralnog kornfleksa
- 150 g šlag krema sa ukusom slatke pavlake
- po uputstvu sa kesice mineralne vode
- 1 dl soka od jabuke
- cele višnje za ukrašavanje




















PRIPREMA:


Višnje očistite od koštica a deo višanja sa drškicama ostavite za ukrašavanje kolača.

Šlag krem umutite sa mineralnom vodom prema uputstvu sa kese i ostavite na hladnom, dok ne napravite kolač.

U dublju posudu za mućenje izlomite jaja, dodajte šećer i vanilin šećer i sve ručno žicom umutite.

Dodajte ulje i opet žicom umutite, da dobijete gustu kremastu smesu.

Sada dodajte jogurt i promešajte. 

Brašno sa praškom za pecivo dodajte u ovu vlažnu smesu i žicom promešajte da se brašno sjedini i testo postane žitko. Testo treba da bude gusto ali da ipak može da se curi.

Pripremite manji pleh za pečenje i stavite papir za pečenje. Na dno stavite izdrobljeni integralni korn fleks. 

Preko sipajte testo i poredjajte očišćene višnje. Malo ih pritisnite, zagladite testo da višnje malo ulegnu u testo. 

Stavite da se peče u zagrejanu rernu na 180 C stepeni dok kolač ne porumeni. Izvadite ga iz rerne i zajedno sa papirom izvadite iz pleha i stavite na kuhinjsku krpu a drugom pokrite odozgo. Ostavite da se ohladi.

Kolač preručite na tacnu ali tako da donji deo kolača bude gore i skinite papir. Zalite kolač sokom od jabuke. Premažite kolač umućenim šlag kremom. Prošarajte viljuškom odozgo i ukrasite celim višnjama. 

Dodatno kolač ohladite. 

Secite na kocke i poslužite. 

Kolač je bolji kada odstoji, tj. tek sutradan.

Umesto integralnog korn fleksa možete da stavite seckane orahe ili lešnike, koje ja nisam trenutno imala pa sam uradila ovako.

















Prijatno!

PUNJENE TIKVICE SA ŠAMPINJONIMA







Tikvice su zdrava i niskokalorična hrna. Mogu da se spremaju kao pohovane, zatim musaka sa tikvicama bez mesa i sa, punjene na više načina, što možete videti na mom blogu, tako da ne bih se sada zadržavala na već objavljenim receptima. Pogledajte još jedan način punjenja tikvica u kombinaciji sa šampinjonima. Možda vam se dopadne. Da počnemo.











POTREBNE NAMIRNICE:


Za nadev:

- meso od izdubljenih tikvica
- 2 struka mladog luka
- 1 kašičica belog luka u granulama
- 1 kašičica kurkume u prahu
- pola kašičice djumbira u prahu
- 2 kašike začina od sušenog povrća
- 1 dl kečapa
- 1 kašika seckane mirodjije
- po ukusu sitne morske soli

Za preliv:

- po ukusu svež bosiljak
- 1 kašičica belog luka u granulama
- 1 dl kečapa
- 4 kašike vrhom pune kisele pavlake
- po ukusu sitne morske soli 

I još je potrebno:

- 2 velike mlade tikvice

- 6 kašika maslinovog ulja
- 1 pakovanje šampinjona krupnijih
- 200 g kačkavalja
- 1 kašika seckanog vlašca
- nekoliko vrhova sveže nane (ja sam koristila zamrznute)





















PRIPREMA:


Tikvice ako su mlade ne trebate ljuštiti već samo operite. Ako su starije oljuštite ih. U mom slučaju su tikvice bile veće ali mlade, iz moje bašte, pa nisam morala da ih ljuštim već sam ih samo oprala i isekla na kolutove debljine 3 cm. Tikvice izdubite ali pazite da im dno ostane. Posolite ih. Meso tikvica, koje ste izdubili, sačuvajte.

U tiganj stavite maslinovo ulje, zagrejte i stavite tikvice da se malo proprže sa obe strane da porumene i malo omekšaju. Isto to uradite i sa šampinjonima, koje ste prethodno obrisali vlažnim ubrusom.

Sada napravite nadev za punjene tikvica. Meso tikvica, koje ste izdubili iseckajte i stavite u isti tiganj u kojem ste prethodno propržili tikvice i šampinjone. Dodajte iseckan luk i začine i sve prodinstajte. Biće potrebno da dodate još maslinovog ulja, jer su tokom prženja tikvice i šampinjoni pokupili deo maslinovog ulja.

Propržene tikvice složite u teflonsku ili vatrostalnu posudu. Napunite ih nadevom do pola. Na svaku tikvicu stavite po jedan šampinjon okrenut kapicama prema gore.

Posebno izmešajte kečap i kiselu pavlaku, dodajte malo svešeg bosiljka i kašičicu belog luka u granulama. ja sam koristila sušeni bosiljak. Ovom smesom prelijte svaki šampinjon.

Stavite da se peče u zagrejanu rernu na 180 C stepeni da tikice još omekšaju i odozgo porumene.

Izrendajte kačkavalj i stavite na svaku pečenu tikvicu po malo. Vratite u rernu samo da se malo otopi.

Servirajte tako što na tanjir stavite po 2 koluta punjenih tikvica, pospite vlašcem i ukrasite svežom nanom.

Servirajte toplo kao glavno jelo uz salatu po želji.
















Prijatno!

недеља, 12. јун 2016.

AJME, KOLIKO NAS JE - KOLAČ SA RIBIZLAMA I MENAŽ ČOKOLADOM





http://sneskodomacica.blogspot.rs/

Sneško domaćica:  KOLAČ SA RIBIZLAMA I MENAŽ ČOKOLADOM


http://sneskodomacica.blogspot.rs/2016/06/kolac-sa-ribizlama-i-menaz-cokoladom.html


http://kuvarigrice.blogspot.rs/2008/11/ajme-koliko-nas-je-pravila.html

 http://ekspreslonac.com/ajme-koliko-nas-je-tema-za-jun/