Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

недеља, 31. јануар 2016.

PEČENO JAJE NA OKO












POTREBNE NAMIRNICE:


- 5 komada jaja
- 1 kašičica maslinovog ulja
- prstohvat morske soli

I još:

- sok od paradajza oli ajvar
- integralni hleb








PRIPREMA:


Izlomite jaja svako posebno, da se ne bi desilo da je neko pokvareno. 
Zagrejte rernu na 200C stepeni.
Manju teflonsku tepsiju podmažite maslinovim uljem. Stavite već izlomljena jaja i malo posolite.
Ubacite u vrelu rernu i pecite kratko da belance pobeli a žumance ostane sirovo.
Tada izvadite tepsiju sa jajima iz rerne i ostavite par minuta da se prohladi.
Poslužite za doručak uz integralni hleb, čašu soka od paradajza ili sa domaćim ajvarom.








Prijatno!

AKO JEDETE PROSO, OVO BI TREBALO DA ZNATE

 

Tekst je preuzet sa bloga o hrono ishrani Ane Ćubela.

 

Ako jedete proso, ovo bi trebalo da znate


Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ana profil




hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela


Kada kažete proso, većina ljudi prvo pomisli na hranu za papagaje. I mnogo njih veruje da je njegova današnja upotreba u ljudskoj ishrani samo pomodarstvo. Ali proso se zapravo mnogo duže koristi nego, na primer, kukuruz.
Kada god sam pisala neki recept sa prosom, ja bih dodala neku zanimljivu ili jako bitnu informaciju o prosu. Ali sam shvatila da je potreban i tekst posvećen samo ovom malom zrnu, da bi sve bitno bilo na jednom mestu. Svaka namirnica nosi sa sobom nešto dobro i nešto loše. I ono što može meni da pomogne, nekom drugom može da odmogne. Sve zavisi od zdravstvenog stanja osobe.


Proso sa slaninom i avokadom2 SAJT


Čitajući o prosu, naišla sam na zanimljiv detalj iz naše istorije. Nekada se verovalo da je ovo malo žuto zrno dobro za borbu protiv veštica i zlih duhova. Kažu da se ugrađivalo čak i u temelje i bedeme da čuva kuće i utvrđenja. A posebno su ga volele udavače (žene, obratite pažnju) jer im je pomagao oko udaje. Mlade devojke bi ga posejale oko plota i tri puta ponavljale: “Koliko ovde prosa i proštaca, onoliko me prosilo prosilaca!” Pa vi vidite sad.


Proso s


Proso je žitarica bogata mineralima, pre svega fosoforom i magnezijumom, ali i kompleksom vitamina B. Do nas je došao iz Afrike i Azije i nekada se koristio kao deo beskvasnih hlebova, pre nego što je postao hrana za ptice i stoku. Kažu da su ga stari Kinezi smatrali za jednu od pet svetih biljaka, pored soje, pirinča, pšenice i ječma.
Lako se uzgaja, ne zahteva posebna ulaganja, pa otuda verovatno njegova pristupačna cena i povratak na naše astale. Cena se kreće oko 160 dinara za kilogram, ili manje, a kilogram poprilično dugo može da traje. I postoji nekoliko vrsta, što do skoro nisam znala: obično proso, muhar, bar proso i svetlo seme. Iako je proso bogato i biljnim proteinima, puno je skroba, pa bi trebalo povesti računa kada izađete iz restrikcije da li ćete i koliko ga koristiti za ručak.
Zbog visokog sadržaja salicilne kiseline proso se smatra pravim kozmetičkim preparatom – odlično djeluje na nokte, kožu, kosu i zubnu caklinu. I bez glutena je.


Negativne strane prosa

Ali proso ima i par loših karakteristika, a jedna od njih visok glikemijski indeks, čak 70! I zato ga ne bi trebalo prečesto jesti, dok oni koji imaju problem sa šećerom treba posebno da obrate pažnju.
A i onda kada ga jedete, nemojte da štetide na količini ili sastojcima koje stavljate u ili uz njega, jer će od toga zavisiti koliko brzo ćete biti gladni. Dok nisam počela da vodim računa o tome šta jedem, o takvim stvarima nisam mnogo ni vodila računa. Ali koliko sve to ima smisla shvatite kada ujutru počnete da unosite namirnice sa niskim GI, odnosno one kod kojih se šećer polako razlaže. Sa takvim žitaricama ostanete siti do ručka. Kada pojedete nešto što ima visok GI već posle dva sata hoćete da pojedete nogu od stola. I zato proso često jedem sa slaninom i kiselim mlekom ili proso sa jajima, da bi me barem te masnoće održale do sledećeg obroka.
Druga negativna stvar kod prosa je to što sadrži goitrogene koji mogu da poremete rad štitaste žlezde. Nije dokazano koliko se oni kuvanjem deaktiviraju tako da ljudi koji imaju problem sa štitnjačom, moraju da obrate pažnju.
I, proso, kao i sve ostale žitarice i mahunarke, pre upotrebe morate motopiti da biste neutralisali fitinsku kiselinu, ovde pročitajte detaljno o tome.
Pored zrna prosa, možete da koristite griz ili brašno od prosa.


Proseno brašno
Proseno brašno

Brašno ima lepu žutu boju pa kada sa njim pravite proje izgledaju kao da su od kukuruznog brašna. Ali ga ja nikad ne stavljam previše u testa, jer gorči. Nekome gorči više, nekome manje, ukusi su različiti. Vi ga iprobajte pa procenite samo koliko vama prija. I još jedna korisna informacija: brašno od prosa nema gluten pa možete da očekujete da će se od njega peciva mrviti, naravno ako ga stavite previše. Zato i jeste, kao i kukuruzno brašno, odlično za proje ili mafine.

RODJENDANSKA TORTA SA NJAMB NAPOLITANKAMA I VIŠNJAMA





Recept učestvuje u igrici













Za tortu sam koristila gotove kore, jednu braon i jednu žutu, a vi ako imate vremena da pravite napravite sami po vašem receptu za kore ili pogledajte ovde kako se prave OSNOVNI PATIŠPANJ ZA TORTU .


POTREBNE NAMIRNICE:


-  1 gotova braon okrukgla kora
- 1 gotova žuta okrugla kora
- 1 kg kisele pavlake
- 100 g prah šećera
- 4 kašike čokolade u prahu
- 300 g keksa Gustav (okvirno)
- 350 g napolitanki Njamb sa ukusom lešnika
- 300 g višanja
- 50 g lešnika
- 2 kašike tečne vanile
- 250 ml slatke pavlake
- 6 kašika džema od jabuke



























PRIPREMA:


U odgovarajuću posudu staviti kiselu pavlaku, vanilu i prah šećer i žicom umutiti. NJAMB napolitanke izdrobiti i ubaciti u umućenu kiselu pavlaku. Dodati i čokoladu u prahu i polovinu lešnika koje ste prethodno usitnili u secku ali da ostanu malo krupniji. Lešnici ako su sirovi prethodno ih malo propecite u rerni, nekih desetak minuta na 150 C stepeni i dok su još vrući trljanjem kroz dlanove očistiti ih od ljuske. Ako je masa retka dodajte drobljeni Gustav keks i to nemojte da dodate svu količinu keksa da se ne bi desilo da fil bude previše suv. Sve dobro sjedinite i podelite na dva dela. 
Višnje, ako su zamrznute otopite u cediljki i sok sačuvajte.
Tortu filujte tako što na odgovarajuću tacnu stavite prvo braon koru, pokvasite je sokom od višanja i poredjajte polovinu višanja po kori.
Sada nanesite polovinu fila sa njamb napolitankama. Preko namažite džem da bi mogla da se zalepi žuta  kora.
Stavite preko žutu koru i takodje je pokvasite sokom od višanja. Nanesite pola fila sa njamb napolitankama, od druge polovine. Poredjajte ostatak višanja i opet nanesite ostatak fila. Ovim filom namažite i tortu sa strane. Sve lepo poravnajte kvaseći u vodi nož kojim nanosite fil.
Tortu ostavite u frižideru do sutradan da se lepo ohladi.
Umutite slatku pavlaku i ukrasite tortu.
U mom slučaju je posut lešnik i  odozgo i sa strane oko ivice i ukrašeno sa malim srcima i zvezdicama.
Tortu vratite u frižider da se dodatno ohladi.
Seći na parčiće i poslužite.





















Prijatno!

петак, 22. јануар 2016.

KROMPIR SALATA












POTREBNE NAMIRNICE:


- 1 kg krompira u ljusci
- 500 g crnog luka
- po ukusu morska so
- po ukusu biber
- po ukusu limunov sok ili  jabukovo sirće
- 4-5  kašika OLITALIJA maslinovog ulja













PRIPREMA:


Krompir dobro operite i zajedno sa ljuskom stavite u dublju posudu, nalite vodu i kuvajte dok krompir ne bude kuvan, samo pazite da vam se ne raskuva.
Dok se krompir kuva očistite crni luk i isecite ga na rebarca.
Kada je krompir kuvan ocedite višak vode i ostavite da se malo prohladi pa mu skinite ljusku.
Krompir isecite na kolutove otprilike 0,5 cm debljine.
U odgovarajuću posudu, koja ima poklopac, stavite krompir, crni luk i začine. Dodajte polovinu OLITALIJA  maslinovog ulja. Posudu poklopite i protresite da se svi sastojci lepo izmešaju.
Probajte jer sve začine dodajete po sopstvenom ukusu pa ako je potrebno ili dosolite ili ako je potrebno dodajte još limunovog soka ili bibera. Sve zavisi kako volite. Ja lično više volim kada ima puno bibera.
Sada salatu pospite ostatkom OLITALIJA maslinovim uljem, poklopite i odložite u frižider da se dobro ohladi.
Poslužite kao prilog uz ribu.







Prijatno!

понедељак, 18. јануар 2016.

LISNATA POGAČA NA BRZINU












POTREBNE NAMIRNICE:


- 400 g brašna T-400
- 1/3 suvog kvasca
- 20 g šećera
- 10 g soli
- 80 g margarina 
- 2 komada jaja
- 220 ml mleka
- pola čepa jabukovog sirćeta
- 1 kašika maslinovog ulja
- mleveni kim
- susam
















PRIPREMA:


U dublju posudu stavite brašno, ostavite malo za posipanje, i kvasac, šećer, so i sve izmešajte.
Dodajte toplo mleko, umućena jaja, ostavite malo za premazivanje, jabukovo sirće i polovinu količine margarina.
Mikserom, nastavci za testo, umutite testo da se dobije meko testo koje se odvaja od posude a ne lepi za ruke. Da li se testo lepi proverite tako što prstom pritisnite testo pa ako se lepi za prst potrebno je dodati još malo brašna.
Umešeno testo posuti uljem i ostaviti na toplom nekih desetak minuta da se odmori.
Testo izvadite na radnu površinu posutu sa malo brašna i lagano ga premesite.
Podelite ga na 4 dela od kojih napravite 4 loptice.
Svaku lopticu rukama razvucite u krug oblika manje okrugle tepsije.
Namažite koru trećinom ostalog margarina.
Postupak ponovite i sa ostalim korama i stavite ih jednu na drugu s tim što četvrtu koru ne premazujte ničim.
Dlanom testo dobro pritisnite i oblikujte lepinju.
Lepinju stavite u okruglu tepsiju obloženu papirom za pečenje i dodatno rukom poravnajte.
Isecite lepinju na kocke.
Premažite je ostatkom jaja i margarina i pospite mlevenim kimom i susamom.
Dok se testo odmara uključite rernu da se zagreje na 200C stepeni.
Stavite pogaču da se peče i čim porumeni a to je za nekih 10-15 min pogača je gotova.
Izvadite je iz rerne i premažite sa malo margarina.
Pokrite pogaču i ostavite da se prohladi.
Poslužiti toplu pogaču izlomljenu na komade.









Prijatno!