Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

петак, 23. септембар 2016.

SMOKVE SA SIROM










Mediteransko voće, smokva, je za mene obožavano voće, a tako inspirativno. Obično sam sa njom pravila džem ili kolače. Sada sam rešila da napravim jednu slanu varijantu, koja je neka vrsta predjela ali je nama bio glavni obrok. Smokve sam kombinovala sa običnim sirom i pečenicom, jer iako je dobitna kombinacija kozji ili neki plavi sir ja ih ne volim pa sam to prilagodila mom ukusu.








POTREBNE NAMIRNICE:


- 4 komada velikih svežih smokvi
- 300 g sitnog sira
- 100 g pečenice tanko sečene
- 1 kašičica suvog origana
- 1/2 kašičice belog luka u granulama
- 1 kašičica sitne morske soli
- malo bibera, po ukusu
- 10 komada malih čeri paradajza
- 2 komada malih svežih krastavčića
- nekoliko listova sveže nane
- nekoliko listova svežeg crvenog bosiljka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 5 srednjih listova smokve 
- 1 kašika seckanog vlašca













PRIPREMA:

Listove pečenice stavite na pleh, obložen papirom, i stavite u zagrejanu rernu da se malo prepeku. Pečenicu sam ostavila celu ali je bolje da se izmrvi.

Smokve operite, obrišite i odstranite peteljke. Presecite ih na četri dela, ali ne do kraja već da podsećaju na cvet koji se otvorio. 

Sir izmešajte sa origanom, belim lukom, biberom i solju u kompaktnu masu. Ako se mrvi dodajte malo kisele pavlake da bi mogle da se naprave kugle, koje napravite uz pomoć kašike za sladoled a ako nemate kašiku za sladoled mogu da vam posluže i 2 kašičice.

Ostale namirnice operite i osušite.

Na tanjir za serviranje prvo stavite listove smokve. Zatim stavite deo izmrvljene pečenice. Preko poredajte smokve kojima ste u sredinu stavili po kuglu sira. Ostatak sira i pečenice rasporedite izmedju. Krastavac isecite na polovine i stavite izmedju. 

Odozgo poredjajte čeri paradajz, nanu i bosiljak. Dodatno još malo posolite i pospite maslinovim uljem i vlašcem.

Ohladite i poslužite.











Meni sam na tanjir dodala još pečenice, jer obožavam kada je onako hrskava.












Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.