Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

уторак, 20. септембар 2016.

SLANA PITA SA AJVAROM I SIROM











Ako imate kore za pitu u frižideru, malo ajvara, kečapa i sira, neko jaje lako će te da napravite ovu interesantnu pitu.






POTREBNE NAMIRNICE:


- 500 g kora za pitu
- 5 komada jaja
- 500 ml jogurta ili mleka (može i kiselo mleko, kefir)
- 50 ml ulja
- 300 g sira
- 1 kašičica soli ili po ukusu
- 1 kesica praška za pecivo
- 1/2 tegle domaćeg ajvara
- 1/2 tegle domaćeg kečapa
- 1 kašičica suvog origana
- 2 kašičice kima

























PRIPREMA:


U dublju posudu izlomiti jaja, dodati ulje, jogurt, so, prašak za pecivo i sve dobro umutite.

Kore isecite na trake široke 2 cm i rastresite ih, s tim da ostavite 3 kore, jednu za odozdo i 2 za odozgo cele.

Pravougaonu vatrostalnu posudu namazati četkicom sa malo ulja. Stavite jednu celu koru i preko polovinu kora isečenih na rezance.

Preko kora sipati pola fila od jaja i jogurta i naneti sir kašikom u gomilicama. Preko poredjati naizmenično u 3 reda DOMAĆI PEČENI AJVAR i u 3 reda DOMAĆI KEČAP BEZ ŠEĆER. Posuti obilno sušenim origanom. Staviti drugi deo sečenih kora na rezance. Preko sipati ostatak fila, s tim da ostavite nekoliko kašika za odozgo. Staviti 2 kore, koje smo odvojili za odozgo i premazati ih filom koji smo odvojili. Posuti kimom. 

Ostaviti pitu da upije fil dok se rerna ugreje na 200 C stepeni. Staviti pitu da se peče. Čim počne da rumeni smanjiti temperaturu na 180 C stpeni i peči oko 40 minuta, da pita lepo porumeni i bude pečena. Ja koristim i topli vazduh.

Pečenu pitu izvaditi iz rerne, pokriti i ostaviti da se malo prohladi. Seći na kocke i poslužiti samu ili uz jogurt za doručak ili kao toplo predjelo.

 Ajvar i kečap sam pravila sama i deo su moje zimnice.














Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.