Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

недеља, 4. септембар 2016.

KAKO OBARITI TESTENINU I DA LI JE TO TAKO LAKO?













Kako obariti testeninu? Da li pratiti uputstvo na kesi u kojoj je testenina ili to raditi na neki svoj način? Šta ako nema uputstva na kesi? Sve su ovo pitanja koja svako od nas postavi jer nismo sigurni kako najbolje obariti testeninu a da ne dobijemo kašu, jer nam se testenina prekuvala. Neki put nas zbuni i uputstvo na kesi testenine, ali ponekad uputstva ni nema. Optimalno vreme za kuvanje testenine je ono koje je navedeno u uputstvu za kuvanje, koje je otštampano na kesi. Medjutim, većina nas ne sledi to uputstvo već testeninu kuva, za svaki slučaj, neki minut više i desi se da se prekuva. Evo kako to ja radim i bez greške uvek dobijem testeninu koja se ne prekuva a nije ostala ni nekuvana. Nadam se da će vam moje iskustvo u barenju testenine pomoći da to ubuduće uradite lako i jednostavno.





POTREBNE NAMIRNICE:


- 1 kesa testenine po želji
- 2 do 3 l vode
- 1 kašičica sitne morske soli
- 2 kašike maslinovog ulja





















PRIPREMA:


Uzeti lonac do nekih 3 l zapremine. Sipati vodu sa česme i staviti na ringlu da se zagreje i prokuva. Tada dodati so i testeninu. Promešati i pustiti da baci ključ. Sada lonac sa testeninom skloniti sa ringle i poklopiti. 

Postoje specijalni poklopci sa rupicama, kroz koje procedite testeninu a da vam ne ispada iz lonca i ne treba vam posebno cediljka. Ako nemate takav poklopac bolje je da upotrebite veliki tanjir za poklapanje lonca jer će vam biti jednostavnije da procedite testeninu. Dovoljno je da samo malo pomerite tanjir i pažljivo da vas para ne opeče ocedite vodu. Ako niste toliko vični onda je najbolje da upotrebite cediljku i da posle testeninu opet vratite u lonac u kojem se i kuvala.

Ocedjenu testeninu prelijte maslinovim uljem i promešajte da se ne bi zalepila prilikom hladjenja, ako je koristite za salatu.

Sada je testenina spremna da se upotrebi bilo da joj dodate neki sos direktno u tanjir ili da je ubacite u pripremljen sos i sve promešate. Možete da je upotrebite i u slatkoj varijanti sa recimo makom.

Testeninu koju dodatno obradjujete dodajući je u odredjene sosove uvek ostavite manje kuvanu. Postoje recepti u kojima se sirova testenina stavlja u pripremljene sosove i kuva zajedno, ali to je druga tema.

Testeninu ne ispirite hladnom vodom, dovoljno je da je samo ocedite.  









Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.