Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

петак, 08. јул 2016.

BEZGLUTENSKE AMERIČKE PALAČINKE























Takozvane američke palačinke postaju sve popularnije i na našim prostorima. Ovo je jedna bezglutenska varijanta ovih palačinki.





POTREBNE NAMIRNICE:


- 2 komada jaja
- pola kašičice sitne morske soli
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 150 g kukuruzno žuto integralno brašno
- 300 g heljdino integralno brašno
- 1 kesica praška za pecivo
- 6-8 dl tople vode



























PRIPREMA:


U dublju posudu izlomite jaja, dodajte sitnu morsku so i umutite, ručno, žicom da postanu penasta. Mutite jaja uz postepeno dodavanje oko 4 dl tople vode.

Kada jaja zapene dodajte oba brašna, vanilin šećer i prašak za pecivo. Promešajte da se sve sjedini u gusto testo. Ako je potrebno dodajte još malo tople vode. Dodajte maslinovo ulje i promešajte. 

Sada dolijte toplu vodu toliko da se dobije žitko testo malo gušće nego za obične palačinke. Ostavite testo oko 30 minuta da stoji i odmori se.

Zagrejte teflonski tiganj, ako imate mali, ako ne onda koji imate. Stavite kašičicu ulja i kutlačom za supu uzimajte testo i sipajte na sredinu tiganja. Jedna kutlača testa je za jednu palačinku. Kada testo sipate u tiganj ono se samo razlije koliko treba i ujedno se hvata donja kora na palačinkama. Ostavite palačinku da se prži dok se ne pojave balončići, koji popucaju, sa gornje strane. Okrenite palačinku i sačekajte nekih pola minuta i palačinka je gotova. Ovo ponavljajte dok ne potrošite svo testo. 

U tiganj ulje dodajte samo prvi put. Palačinke odlažite na tanjir koji držite na toplom, može i na šporetu. Pržite ih na srednjoj temperaturi, kod mene je to na 7 a ide do 9. Vi prilagodite temperaturu prema vašem šporetu.

Palačinke mažite po želji slanim ili slatkim nadevom. Ja sam koristila slani nadev od sira. Pomešala sam sitan sir, malo belog luka u granulama i mirodjiju. Ako je sir neslan dodajte i malo sitne morske soli.

Na tanjir stavite palačinku, namažite je nadevom od sira, prekrite drugom palačinkom, koju isto namažite nadevom od sira. Odozgo pospite sa još malo mirodjije i poslužite. Možete da umesto mirodjije, ako je ne volite, koristite peršun, vlašac ili začin koji volite.













Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.