Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

четвртак, 09. јун 2016.

VARIVO OD GRAŠKA ŠEĆERCA

Grašak šćerac sam jela kao mala. Znam da je moja mama ovaj grašak, koji se jede zajedno sa ljuskom, stalno kupovala na Kalenić pijaci i ja sam ga obožavala. Njegov ukus i miris na pravi grašak ne može da zameni nijedan drugi grašak. Ovog prolega, kada sam kupovala seme za drugo povrće, koje gajim u mojoj bašti, naletela sam na grašak šećerac i oduševila se. Uzela sam samo jednu kutiju da vidim da li će hteti da rodi kod mene u bašti. Jeste rodio ali ga je malo tako da ću sledeće godine morati da kupim više kutija. Kutiju nisam slikala da vam prikažem ali zato je tu gotovo jelo od ovog graška. Jeste da sam ja malo zakasnila sa branjem pa je već počeo da pravi zrno, inače se jede dok je mahuna onako pljosnata i da se ne vidi zrno. Mislila sam da to neće moći da se jede ali sam se prevarila. Podjednako je dobar i kasnije kada počne da pravi zrna a za to je dokaz ovo moje jelo, koje smo suprug i ja pojeli u slast.

POTREBNE NAMIRNICE:


- 1 vezica mladog luka (samo pera)
- 1 glavica crnog luka
- 500 g graška šećerca
- 1 kašičica kurkume u prahu
- na vrh noža djumbira u prahu
- 2 kašike ZAČIN OD SUŠENOG POVRĆA
- 1 kašika maslinovog ulja
- po ukusu sitne morske soli
- 1 šolja sirove leblebije
- pola veze mirodjije
PRIPREMA:


Sirove leblebije prethodno veće potopite u hladnu vodu i ostavite da prenoće. Sutradan promenite vodu i dodajte vruću i ostavite ponovo da stoje. Mogu da se koriste ovako nekuvane za pravljenje falafela ili da ih dodate u neko varivo od povrća i na taj način dokuvate, kao što sam ih ja dodala u grašak.

Grašak očistite od drkica i vrhova, kao što čistite boraniju.

Pera mladog luka isecite na kockice. Crni luk očistite i isecite na rebarca.

U šerpu, u kojoj će te kuvati grašak, dodajte maslinovo ulje, pera i crni luk i začine. Kada se zagreje luk sa začinima dodajte leblebije i promešajte.

Ubacite očišćen grašak šećerac, ceo sa mahunama i nalite vodom da prekrije povrće. Kasnije dodajte i mirodjiju. Kuvajte sve dok se grašak i leblebije ne skuvaju. Nemojte da vas buni ovaj grašak ostaje ceo tj. mahine se ne raskuvaju već ostanu cele iako su se skuvale.

Servirajte toplo kao glavno jelo uz salatu po želji. Mi smo ga jeli uz salatu od celera i pavlake.


Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.