Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

четвртак, 23. јун 2016.

PLETENICE KIFLICE













Pletenice kiflice su bez bilokakvog fila i kao takve mogu da se jedu same ili kao zamena za hleb.




POTREBNE NAMIRNICE:


- 1 kg + 100 g brašna meko T-400
- 2 komada jaja
- 1 kašičica kristal šećera
- 1 kašika soli
- 1 kocka  kvasca
- pola šolje tople vode
- 2 šolje mleka (2 dl)
- 1 kašičica sirćeta
- 150+50 g putera
- 1 kašika maslinovog ulja
- malo susama























PRIPREMA:





U duboku posudu za mešenje staviti kilogram brašna i u sredini napraviti malo udubljenje i izdrobiti kvasac te dodati šećer.

Dodati toplu vodu i malo promešati.

Ostaviti da se kvasac rastopi i smesa zapeni.

Dodati jaja, puter, mleko, jogurt, sirće, so i sve ručno ili mikserom, nastavci za testo, umutiti testo koje treba da bude dosta meko ali da se odvaja od zidova posude. Po testu sipati ulje, pokriti i ostaviti da se duplira. U toku mešenja po potrebi dodajte ili mleko ili brašno.

Testo nemojte da mesite posle narastanja. Rukom kidajte male komade testa i razvucite ih rukom u mali valjak. Trebaju vam takva dva valjka koja će te da upletete u malu pletenicu kiflicu, gde će jedan kraj da bude širi a drugi uži jer prilikom uplitanja testa ujedno ga i izvlačite.

Napravljene pletenice kiflice složite u pleh obložen papirom za pečenje. Namažite ih hladnom vodom sa malo ulja, pospite susamom i ostavite da nadodju.

Dok testo narasta zagrejte rernu na 200 C stepeni. Stavite pletenice kiflice da se peku. Kada porumene gotove su i možete ih izvaditi iz rerne.

Pokrite ih ubrusom i ostavite da se prohlade.

Poslužite ih dok su tople. 












Prijatno! 

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.