Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

среда, 06. април 2016.

INTEGRALNE POGAČICE












POTREBNE NAMIRNICE:


Za testo:

- 2 šolje crnog brašna T-950
- 2 šolje integralnog raženog brašna
- 2 šolje speltinog mekog brašna
- 2 pune kašike masti sa sitnim čvarcima (talog koji ostane posle cedjenja čvaraka)
- 2 šolje tople vode (2dl šolja)
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica soli

Za premazivanje:

- 2 kašike kefira
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašika susama



















PRIPREMA:


U dublju posudu staviti mast i toplu vodu i promešati da se sjedine. 

Dodati crno i raženo brašno, so i prašak za pecivo.

Prvo kašikom sjediniti sastojke a onda uz dodavanje speltinog mekog brašna rukama ili mikserom, nastavci za testo, umesiti testo koje se ne lepi za posudu i ruke.

Od testa napraviti loptu, pokriti i ostaviti da se odmara 15 minuta.

Uključiti rernu da se zagreje na 200 C stepeni i obložiti plitki pleh od rerne papirom za pečenje.

Kašikom vaditi testo i dlanovima praviti loptice malo veće od oraha. Slagati ih u pleh.

Kada napravite sve loptice uznite čašu ravnog dna i njome pritisnite svaku lopticu da dobijete pogačicu debljine oko 1 cm. Ako se testo uhvati za čašu, slobodno malo prstom gurnite testo i ono će da se odvoji.

Svaku pogačicu zasecite kuhinjskim makazama sa 3 reza ukoso.

Umešajte kefir i kurkumu i četkicom namažite svaku pogačicu. Pospite susamom i stavite da se peku u zagrejanu rernu oko 30 minuta ili dok ne porumene.

Izvadite pleh iz rerne, pokrite i ostavite da se pogačice prohlade. 

Savet: Ove pogačice mogu da se jedu umesto hleba, mekane su i izdašne. 
           Kada pečete nešto od integralnog brašna, ako nemate rernu sa parom, stavite šerpicu sa vodom na dno rerne da se zagreva zajedno sa rernom. Para pomaže da se testo lepo podigne i ispeče.














Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.