Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

петак, 11. март 2016.

LISNATA POGAČA














POTREBNE NAMIRNICE:



-          ½ kockice kvasca

-          250 ml mleka

-          1 kašičica šećera

-          2 kašičice morske soli

-          500 g brašna

-          ½  margarina

-          susam, mak





















PRIPREMA:





U dublju posudu staviti izmrvljen kvasac, šećer i mleko i pustiti da se kvasac otopi i fermentiše.



Dodati brašno, morsku so i mikserom, nastavci za testo, zamesiti testo. Ako je testo lepljivo dodati još malo brašna jer testo mora da se odvaja od posude i da se formira u obliku lopte.



Ostaviti na toplom mestu pokriveno testo da se duplira.



Izvaditi uskislo testo na radnu površinu i razvući ga u pravougaonik. Namazati trećinom margarina i preklopiti kao pismo.



Testo razviti i ponoviti postupak premazivanja i sklapanja. Ovo uraditi još jednom, znači tri puta.



Testo razvući oklagijom i urolati. Iseći rolat na 4 pravougaonika i 4 puža.



Uzeti dublju šerpu i obložiti je papirom za pečenje i složite testo.



Od ostatka testa formirati sredinu pogače tako što upletete testo. Okolo složite naizmenično puževe i trouglove.



Ostaviti pogaču na toplom mestu negde oko sat vremena da se duplira.



Pogaču namazati mlekom i sredinu posuti makom a puževe susamom.



Zagrejati rernu na 200 C stepeni i staviti pogaču da se peče. Kada porumeni  smanjiti temperaturu na 180 C stepeni i peći još malo, sve ukupno oko 40 minuta.



Pečena pogača treba da bude lagana da se odvoji od papira.



Izvaditi je iz rerne, namazati vodom, pokriti i ostaviti da se prohladi.



Pogaču izlomiti i poslužiti.












Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.