Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

петак, 11. март 2016.

DŽEM ILI SLATKO OD SMOKVI

















POTREBNE NAMIRNICE:




1,5 kg zrelih smokvi
1 kg šećera
1 vanilin šećer
na vrh noža limuntusa
2 čaše vode











PRIPREMA:



Smokve zrele operite i očistite od peteljki i presecite na pola ili četvrtine ako su krupnije. 

Stavite ih u dublju šerpu i dodajte šećer i čašu vode. 

Kuvajte uz stalno mešanje dok smokve ne omekšaju. 

Dodajte vanilin šećer, na vrh noža limuntusa i sklonite sa vatre. 

Sipajte u već pripremljene tegle do same ivice tegle, zatvorite poklopcem i okrenite naopačke. Posle desetak minuta tegle vratite u prvobitni položaj. Kada se ohlade odložite u ostavu.


Smokve ne bi trebale da se raskuvaju mada ništa ne smeta jer ako se raskuvaju onda je to baš džem a onako mogu da zamene slatko. Ovako spremljene smokve odlične su za kolače od kiselog testa ili štrudle. Dodavanjem vanilin šećera dobije se lepa aroma a limuntus pomaže da se voće bolje želira.









Prijatno!



Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.