Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

понедељак, 01. фебруар 2016.

USKRŠNJA POGAČA





Svake godine pravim Uskršnju pogaču za moje ukućane i naravno Uskršnji ručak ne može da se zamisli bez nje. Uvek gledam da nikad ne bude ista. Ovo je jedna od varijanti.













POTREBNE NAMIRNICE:


- 500 g brašna
- 250 ml mleka
- 2 komada jaja
- 25 g kvasca
- 125 g margarina
- pola kašičice soli
- na vrh noža šećera




















PRIPREMA:



U mlako mleko staviti šećer, kvasac i malo brašna, promešati i ostaviti da nadodje.

U vanglici izmešati  1 jaje i so, dodati mleko sa nadošlim kvascem i sa ostatkom brašna zamesiti testo.

Testo razvući oklagijom, namazati margarin pomešan sa žumancetom od drugog jaja i preklopiti ga kao pismo. Opet testo razvući u provobitan oblik staviti margarin i preklopiti kao prvi put i postupak ponoviti 5 do 6 puta.
Od testa odvojite jedan deo za mali valjak a od ostatka pravite veliki valjak. 
Testo razvući, premazati margarinom i urolati.
Testo uvite u krug, staviti u kalup veličine 30 cm premazan margarinom,u kojem će se peći, i sada makazama zasecajte testo, ali ne do kraja i svaki drugi deo uvrnite a svaki prvi prebacite prema sredini. 
Od malog valjka isecite komade široke 3 cm i stavite ih izmedju uvrnutih delova testa.  Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mestu dok ne naraste.
Pogaču premažite umućenim belancetom.
Rernu zagrejte na 200 C stepeni i pecite pogaču 10 minuta, a zatim smanjite na 180 C stepeni i pecite dok ne porumeni. 
Gotovu pogaču izvadite iz tepsije, uvijte u čistu krpu i ostavite da se prohladi.
U sredinu pogače stavite ofarbana jaja i poslužite. 








Prijatno!
 

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.