Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

петак, 12. фебруар 2016.

HLEB OD HELJDINOG, INTEGRALNOG PŠENIČNOG, SPELTINOG I INTEGRALNOG BELOG KUKURUZNOG BRAŠNA












POTREBNE NAMIRNICE:


-  200 g integralnog heljdinog brašna VEGA ADM
-  200 g integralnog pšeničnog brašna VEGA ADM
- 100 g integralnog belog kukuruznog brašna VEGA ADM
- 100 g speltinog brašna
- 100 g brašna od sirove heljde
- 1 kašičica kurkume
- 2 kašičice mlevenog kima
- 2 kašike susama
- 1 kašičica morske soli
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica praška za pecivo
- 50 ml maslinovog ulja + 1 kašika
- 1 kašičica soka od limuna
- mineralna voda po potrebi ( oko 500 ml)













PRIPREMA:



Sirovu heljdu sameljite u mlinu za kafu. 
Sva brašna i sve ostale suve sastojke sipajte u odgovarajuću dublju posudu. Sve promešajte žicom pa dodajte limun, maslinovo ulje i mineralnu vodu, koju dodajte postepeno i mešajte da dobijete smesu koja je kompaktna ali mekana. Prelite testo sa 1 kašikom maslinovog ulja, pokrite i ostavite par sati da odmara.
Rernu zagrejte na 200C stepeni, sa ventilatorom. 
Manji pleh četvrtasti ili okrugli obložite papirom za pečenje i sipajte smesu na sredinu pleha. Neka tako ostane, nemojte ga tanjiti, on će sam da se proširi u toku pečenja.
Hleb pecite 50 minuta. Izvadite ga iz rerne, odvojite od papira, pokrite i ostavite da se ohladi.
Ovaj hleb i sutradan je svež samo se malo drobi ali može da se seče. Izuzetno je ukusan mada crna boja hleba mnoge odbija pa izbegavaju da ga jedu.
Varijanta hleba od heljdinog brašna koja je više vlažna se pravi sa surutkom i sa dodatkom crnog brašna T-950 a recept možete pogledati na linku - http://sneskodomacica.blogspot.rs/2015/09/hleb-od-heljdinog-i-kukuruznog-brasna.html.














Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.