Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

недеља, 17. јануар 2016.

OBREDNI HLEB ZA BADNJE VEČE
















POTREBNE NAMIRNICE:


- 600 g brašna T-500
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 4,5 dcl svetene vode















PRIPREMA:



U dublju posudu staviti veći deo brašno, suvi kvasac, šećer, so i uz postepeno dodavanje svetene vode zamesiti testo ili ručno ili mikserom, nastavci za testo. 
Testo treba da se ne lepi i lako odvaja od posude. Pospite sa malo brašna  umešeno testo, pokrite i ostavite da kisne na toplom oko 30 minuta. 
Uskislo testo premesiti i jedan veći deo odvojiti za sredinu hleba koji rastanjite u krug i stavite u sredinu posude u kojoj će se peći.
Od ostatka testa isplesti pletenicu koju stavite oko testa. 
Napravite i dva tanja valjka od testa koja stavite preko hleba kroz sredinu u nakrst. 
U delove izmedju krsta od testa napravite male loptice, koje predstavljaju ukućane. 
Rukom pravite mala zrna od testa i poslažite po hlebu kao zrna žita. 
Napravite i pticu od testa tako što napravite mali valjčić koji provučete kao kada vezujete traku i podignite jedan kraj kao kljun. Možete da pravite i druge oblike ako želite. 
U sredinu hleba zabodite grančicu bosiljka.
Sada ostavite hleb da opet malo nadodje a za to vreme zagrejte rernu na 200C stepeni.
Hleb namažite vodom i stavite da se peče.
Kada porumeni hleb i uhvati koricu smanjite temperaturu na 180C stepeni i dopecite hleb. 
Vreme pečenja zavisi od rerne a to je negde oko 30 minuta za manji hleb i oko 45 do 50 minuta za deblji i veći hleb.
Pečen hleb izvadite iz rerne, poprskajte hladnom vodom i pokrite i ostavite da se ohladi.
Ovaj hleb se ne seče već se lomi rukama.










Prijatno!


Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.