Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

понедељак, 19. октобар 2015.

ZAPEČENI FILETI SOMA SA ŠAMPINJONIMA














POTREBNE NAMIRNICE:





-          4 fileta soma

-          2 glavice crnog luka

-          400 g šampinjona

-          2 kašike maslinovog ulja

-          1 kašičica morske soli

-          2 dl belog vina

-          1 kašičica belog luka u granulama


















PRIPREMA:





Crni luk očistiti i iseći na rebarca.

Šampinjone iseći na listiće.

U vatrostalnu činiju sipati na dno maslinovo ulje. Rasporediti crni luk.

Preko luka staviti filete soma, začine.

Na kraju poredjajte šampinjone i nalite sve belim vinom i malo vode da sve ogrezne .

Prekriti posudu aluminijumskom folijom i staviti u rernu na 200C stepeni da se peče.

Pred kraj pečenja skinuti foliju i pustiti još malo da se zapeče.

Servirati toplo kao glavno jelo.












Prijatno!


sneško domaćica: PAŠTETE SA DUNJOM I ORASIMA





sneško domaćica: PAŠTETE SA DUNJOM I ORASIMA



 http://sneskodomacica.blogspot.rs/2015/10/pastete-sa-dunjom-i-orasima.html#links



 http://kuvarigrice.blogspot.rs/2008/11/ajme-koliko-nas-je-pravila.html



 http://domacicazavas.blogspot.rs/2015/10/tema-za-oktobar-dunje-ajme-koliko-nas.html





PAŠTETE SA DUNJOM I ORASIMA





Još jedan recept inspirisan DUNJAMA i kuvar igricom                                                  

Domaćica meseca oktobra sa temom DUNJA je  Kristina koja je tvorac bloga Domaćica za vas, a moj recept na ovu temu je PAŠTETE SA DUNJOM I ORASIMA.











POTREBNE NAMIRNICE:





-          500 g kora za pitu

-          1 kg dunja

-          100 g seckanih oraha

-          po potrebi šećer

-          1 kesica vanilin šećera

-          po potrebi ulje

-          2 kašike griza

-          prah šećer






















PRIPREMA:





Dunje očistiti i izrendati na krupno rende.  Staviti šećer, ulje, vanilin šećer, griz i seckane orahe.

Kore preseći na pola po dužini.

Uzimati po 2 kore i na jedan kraj stavite fil od dunja.

Krajeve savijte i urolajte kao sarmice, da se dobije paštete, male pitice.

Redjajte paštete u pleh obložen papirom za pečenje.

Namažite svaku uljem i stavite da se peku u zagrejanu rernu na 200C stepeni.

Kada porumene izvaditi ih iz rerne i poprskati sa malo vode. Pokriti kuhinjskim ubrusom.

Prohladjene paštete servirajte tople posute prah šećerom.















Prijatno!



sneško domaćica: KOMPOT OD DUNJA





sneško domaćica: KOMPOT OD DUNJA



 http://sneskodomacica.blogspot.rs/2015/10/kompot-od-dunja.html#links





 http://sneskodomacica.blogspot.rs/2015/10/kompot-od-dunja.html#links



 http://domacicazavas.blogspot.rs/2015/10/tema-za-oktobar-dunje-ajme-koliko-nas.html





KOMPOT OD DUNJA





Dunje su velika inspiracija za sve kulinare pa se zato pridružujem kuvarigrici


Domaćica za oktobar mesec sa temom DUNJA je  Kristina tvorac bloga Domaćica za vas, a moj recept je KOMPOT OD DUNJA.









POTREBNE NAMIRNICE:


- 1,5 kg dunja
- 100 g žutog šećera od trske
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 limun sok
- voda




















PRIPREMA:


Dunje oprati i očistiti. 
Iseći dunje na kockice i staviti u šerpu. 
Naliti vodu da dunje ogreznu, dodati žuti šećer.
Kuvati dunje da omekšaju a da se ne raskuvaju.
Na kraju dodati vanilin šećer i sok limuna.
Vruć kompot sipati u tegle do vrha i zatvoriti metalnim poklopcem. Tegle okrenuti na poklopac i ostaviti da se ohladi.
Kada se ohlade tegle vratiti ih u prvobitni položaj.
Odložiti u špajz za zimu.

Iako u kompotu nema konzervansa, vakum koji se stvori okretanjem tegle na poklopac nedozvoljava da se kompot pokvari. Kada teglu otvorite onda je stavite u frižider.










Prijatno! 

sneško domaćica: DŽEM OD DUNJA









sneško domaćica: DŽEM OD DUNJA



 http://kuvarigrice.blogspot.rs/2008/11/ajme-koliko-nas-je-pravila.html



 http://sneskodomacica.blogspot.rs/2015/10/dzem-od-dunja.html#links





 http://domacicazavas.blogspot.rs/2015/10/tema-za-oktobar-dunje-ajme-koliko-nas.html















DŽEM OD DUNJA



Tema su dunje za oktobar a vezano za kuvarigricu


Domaćića ovog meseca je  Kristina, sa bloga Domaćica za vas . Odlučila sam da se ponovo pridružim mojim receptom DŽEM OD DUNJA.


Moje dunje su bile malo crvljive ali su iz našeg voćnjaka i nisu prskane, tako da znam da su bezbedne za upotrebu.








POTREBNE NAMIRNICE:

- 2 kg dunja
- 400 g žutog šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- sok od limuna ili prstohvat limuntusa
- voda












PRIPREMA:


Dunje oprati, obrisati i očistiti od kore i sredine. 
Dunje ponovo oprati i iseći ih na kockice. Naliti vode da ogreznu i kuvati da omekšaju. Dodati šećer i nastaviti sa kuvanjem svo vreme mešajući. 
Kada dunje počnu da se pretvaraju u kašu dodati vanilin šećer i limunov sok.
Džem od dunja sipati onako vruć u tegle, zatvoriti metalnim poklopcem.
Tegle okrenuti naopačke i ostaviti tako da se ohlade.
Ohladjene tegle okrenuti i odložiti u ostavu.
Koristiti kao namaz na hleb, za kolače, kiflice ...










Prijatno!

sneško domaćica: TROUGLOVI SA DUNJAMA





sneško domaćica: TROUGLOVI SA DUNJAMA


http://sneskodomacica.blogspot.rs/2015/10/trouglovi-sa-dunjama.html#links

http://domacicazavas.blogspot.rs/e Link - http://sneskodomacica.blogspot.rs/2015/10/trouglovi-sa-dunjama.html#links





http://kuvarigrice.blogspot.rs/2008/11/ajme-koliko-nas-je-pravila.html




TROUGLOVI SA DUNJAMA







Recept je inspirisan kuvarigricom 

Domaćica meseca oktobra je Kristina sa bloga   Domaćica za vas a tema su dunje.











POTREBNE NAMIRNICE:


-          500 g kora za pitu
-          1 kg dunja očišćenih
-          po ukusu šećer
-          1 kesica vanilin šećer
-          200 ml biljne pavlake
-          2 + 2 kašike maslinovog ulja
-          po potrebi prah šećer za posipanje
















PRIPREMA:


Dunje očistiti i izrendati i staviti u malo vode, tek da ogreznu, sa šećerom da se kuvaju. Kada omekšaju i pretvore se u kašu skloniti sa ringle, preručiti u drugu posudu i kada se malo prohlade dodati vanilin šećer, 2 kašike ulja i biljnu pavlaku.
Kore preseći na 2 mesta po dužini da se dobiju trake.
Uzimati po 2 trake i na jedan kraj staviti kašiku mase od dunja.
Kore savijati u vidu trouglova.
Slagati u tepsiju u koju je stavljen papir za pečenje.
Svaki trougao premazati ostatkom ulja koje smo sipali u posudu u kojoj je bila masa od dunja.
Trouglove staviti u zagrejanu rernu na 200C stepeni da se peku. Kada porumene gotovi su.
Izvaditi pleh iz rerne, malo poprskati hladnom vodom, pokriti kuhnjskom krpom i ostaviti da se prohlade.
Trouglove izvaditi u činiju i posuti prah šećerom i poslužiti.

Ne dodajem začine poput cimeta jer volim da se oseti ukus dunje.













Prijatno!