Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

четвртак, 5. новембар 2015.

DOMAĆI SIR





Pravim razne sireve pa i ovaj u kriškama. To radim od 10 l mleka a vi možete da pravite i od manje količine mleka, s tim što od 5 litara mleka se dobije 1 kg sira odnosno ja dobijem 2 kg sira. Koristim mleko Granica od 2,8 posto masnoće i sirilo iz Indjije, koje može da se nadje u prodavnicama Amana ovde u Surčinu. Sirilo nalazim u bio špajzu na pijaci na Novom Beogradu. Vi koristite ono koje imate.











POTREBNO JE:

- 10 l mleka nekuvanog
- 2 kašike sirila
















PRIPREMA:


Mleko sipajte u lonac sa debelim dnom ili kakav imate. Stavite na ringlu i uključite na 4 , moj šporet ide do 9 a vi odredite prema vašem šporetu. Povremeno pipajte lonac sa strane i kada se ugreje spolja do negde polovine od dna promešajte mleko. Da li je dovoljno toplo proveravam tako što umočim mali prst u mleko. Treba da se tek oseti toplota, odnosno da bude tek malo mlako. Isključim ringlu i ne sklanjam lonac. Sirilo pomešam sa malo vode ili sipam bez vide direktno u mleko, u zavisnosti kako piše u uputstvu na bočici. Sve promešam još jednom, poklopim poklopcem i ostavim da se ukiseli. Posle par sati proverim da li se ukiselilo i ako jeste isećem ga kašikom ili nožem na komade i ostavim da izbije surutka. 
Posebno u veću plastičnu posudu stavim duplu veliku gazu, koja treba da viri preko ivica posude. Preručim ukiseljeno mleko i onda sve prebacim u plastičnu cediljku koju stavim na duboku posudu u koju će da se cedi surutka. Povremeno gazu sve više uvijam i kada se ocedi veliki deo surutke preklopim gazu i stavim nešto teško ili stavim onaj isti lonac pun vode preko, jer cediljka je dovoljno široka da lonac može da stane u nju. Ovako pritisnut sir ostavim do sutradan da se cedi. 
Kada se sir ocedio razvijem gazu i lepinju od sira isečem na kriške složim u kutiju, posolim i nalijem surutkom koju sam prokuvala i ostavila da se ohladi.Preko stavim parče gaze, jer se na površini hvata skrama koja na ovaj način ostaje na gazi. 
Sir možete odmah da koristite jer je mlad i neslan, jer ga solim tek kada ga složim u kutiju. Ako hoću da bude prevreo ostavim ga na sobnoj temperaturi jedan dan i onda ga odložim na hladno ili u frižider, što opet zavisi od godišnjeg doba.
Surutku, koja ostane posle cedjenja sira, prokuvam, ohladim i sipam u staklene flaše i koristim za pravljenje hleba ili je pijemo. Od ove količine mleka se dobije 2 kg sira. 
Sir možete da cedite i ako ga okačite na neko zgodno mesto a ispod stavite posudu u koju će te da skupljate surutku. Meni je na način kako sam opisala jednostavnije a ceo postupak pravljenja sira traje nekih 18 sati.








Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.