Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

четвртак, 17. септембар 2015.

ROZEN TORTA





Ovo je recept za ROZE TORTU koji sam nasledila od moje mame a star je preko 40 godina. Jedino što je sada postupak pravljenja pojednostavljen jer mogu da se kupe gotove kore, ali ako želite da ih pravite sami dala sam recept na kraju teksta.









POTREBNE NAMIRNICE:


- 1 pakovanje kora za rozen tortu
- 250 g šećera 
- 250 ml mleka
- 500 g mlevenih oraha
- 250 g margarina
- 2 kesice vanilin šećera



Za glazuru:

- 300 g prah šećera
- 2 kašike tople vode
- crvena boja za kolače ili ekstrat od maline
- 1 kašičica ulja
- 3 do 4 kapi limunovog soka
















PRIPREMA:


Prokuvati mleko, šećer i vanilu da se šećer otopi. 
Skloniti sa vatre i dodati mlevene orahe i margarin i promešati da se margarin otopi i sve sjedini u kompaktnu masu.
Kore slagati na tacnu i mazati filom vodeći računa da imate fil za sve kore. Poslednju koru ostavite nenamazanu. Pritisnuti nečim težim nafilovane kore i ostaviti da se ohladi. 
Sada napraviti glazuru od prah šećera, tople vode, ulja muteći da se dobije homogena smesa. Stavite i nekoliko kapi limunovog soka. Dodati crvenu boju ili ekstrat od maline ali samo nekoliko kapi da se dobije roze boja.
Ovom glazurom od šećera preliti roze tortu i ostaviti da se glazura stegne. 
Seći na kocke ili štangle po želji i poslužiti.








Prijatno!

Savet: Kore možete da napravite i sami, evo recepta:
      
           Umutiti 50 g margarina sa 3 kašike šećera. Dodati 3 komada celih jaja svo vreme muteći mikserom i postepeno dadajte 5 kašika mlakog mleka. Pomešajte 1 kašičicu praška za pecivo sa brašnom (otprilike ali počnite sa manjom količinom pa ako je potrebno dodaćete još). Treba da dobijete testo koje nije previše tvrdo već se lepo razvlači. 
Testo podelite na 9 loptica za 9 kora. Moja mama je to razvlačila oklagijom i sušila na okrenutom plehu ali ja sam da bih dobila iste kore koristila papir za pečenje. 
Na papiru za pečenje sam obeležila ivice za veličinu kore koja mi odgovara i presavila strane. Papir mora da bude veći zbog preklapanja. Lopticu testa stavite na sredinu izpresavijanog papira za pečenje, preklopite strane kako je već obeleženo i sada oklagijom rastanjite koru sve do ivica gde ste presavili. Zajedno sa papirom stavite koru na plitki pleh od rerne i pecite nekoliko minuta na 150 C stepeni jer kore trebaju da ostanu bele. 
Ovaj postupak ponovite 9 puta. Dobićete 9 kora istih dimenzija i ravnih ivica.



Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.