Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

петак, 18. септембар 2015.

POSNI KEKS SA ORASIMA - STISKAVCI, POLUMESECI, BANINI ...














POTREBNE NAMIRNICE:


-  2 šolje ulja (oko 5 dcl)
- 1 čašica piva (oko 0,5 dcl)
- 2 šoljice prah šečera (oko 300 g)
- 2 šolje mlevenih oraha
- 2 šolje brašna (oko 200g)
- 1/2 praška za pecivo
- 2 kesice vanilin šećera
- kakao prah
- džem od kajsija ili šipaka
- prah šećer + vanilin šećer za valjanje vanilica
- čokolada za ukrašavanje






















PRIPREMA:


U dublju posudu sipati ulje, pivo, prah šećer, vanilu, orahe I brašno pomešano sa praškom za pecivo i mikserom nastavcima za testo, umesiti testo da se dobije kompaktna lopta od testa koja se ne lepi za ruke. Pazite da sa brašnom ne preterate pa ga dodajte postepeno. Ako se desi da je testo previše suvo dodajte još malo piva a ako je mekano dodajte još brašna. 
Pokrijte loptu od testa providnom folijom i ostavite u frižideru da se ohladi, oko 1 sat.
Testo izvadite iz frižidera.











STISKAVCE pravite tako što uznete malo testa za veličinu malog oraha, napravite malu lopticu, stavite je na sredinu dlana I stisnite prste. Dobiće te kiflicu koja se nepravilnog oblika jer ste prstima napravili šaru. U deo testa možete da stavite malo kakao praha i dobićete braon stiskavce.







POLUMESECE pravite tako što malo testa oblikujete u mali valjčić tanji na krajevima, savijte ih u polumesec.





BANINI će te dobiti ako od malo testa napravite lopticu manju od oraha koju ubodite vrhom varjače u sredinu da se malo splošti I dobijete rupicu u koju stavite džem. Jedan deo baninija ostavite prazne I kad se ispeku stavićete rastopljenu čokoladu.


Složiti kolačiće u pleh obložen papirom za pečenje i peći oko 15 minuta na temperaturi oko 180 C stepeni. Pazite da se ne prepeku jer treba da ostanu beli.
Pečene kolačiće izvadite u činiju. Uvaljajte u prah šećer pomešan sa vanilin šećerom ili ostavite bez.
Polumesece i banini možete dodatno da ukrasite čokoladom bilo da stavite čokoladu na jedan kraj ili da ih prošarate ili u sredinu.
Čokoladu za šaranje samo otopite na pari.








Prijatno!




Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.