Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

петак, 18. септембар 2015.

KEKS SA KOKOSOM - DUKATI, STISKAVCI, ŠTAPIĆI, BANINI, KIFLICE















POTREBNE NAMIRNICE:


- 250 g margarina
- 250 g šećera
- 2 komada jaja
- 1 kašika mleka
- 300 g brašna
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
-2 šolje kokosa
-prah šećer, čokolada, suvo groždje, kokos za ukrašavanje












PRIPREMA:


Umutiti margarin sa šećerom penasto, dodati vanilu i jedno po jedno jaje i mutiti. Dodati i jednu kašiku mleka i prašak za pecivo. Umutiti da se dobije glatka smesa. Dodati kokos I brašno i sve sjediniti, može ručno ili mikserom nastavcima za testo. Brašno dodajte postepeno. Testo treba da bude glatko i da se ne lepi za ruke.
Pobrašnjiti radnu površinu, staviti testo.






DUKATI  se prave tako što malu lopticu od testa veličine manjeg oraha pritisnete viljuškom da bi dobili šaru.









STISKAVCI se prave tako što malu lopticu od testa veličine manjeg oraha stavite na sredinu dlana I stisnete prste I na taj način dobijete kiflicu koja je nepravilnog oblika jer su ostali tragovi prstiju.







ŠTAPIĆI se vade modlom od testa koje ste prethodno oklagijom razvukli na debljinu pola santimetra.







BANINI se prave od male loptice testa veličine manjeg oraha koju drškom varjače pritisnete u sredini da bi dobili udubljenje. U udubljenje stavite dva zrna suvog groždja i malo ih pritisnite da ulegnu u testo.






KIFLICE se prave tako što se komad testa izvalja u mali valjak tanji na krajevima ili ravno i savije u kiflicu.

Peći do 15 minuta na temperaturi od 180 C stepeni. Paziti da keksi ne pregore, treba da budu blago rumeni.
Izvaditi kekse iz pleha i kada se prohlade ukrasiti čokoladom, kokosom, prah šećerom ili ostaviti bez šećera.
Banini su ukrašeni pre pečenja suvim groždjem.















Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.