Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

субота, 29. август 2015.

TORTA BOMBA SA BRESKVAMA I SLATKOM PAVLAKOM













POTREBNE NAMIRNICE:



Za fil  I, II, III i IV :





-          1,5 kg breskvi  nektarina

-          200 g šećera

-          1 bočica ekstrata od kajsije

-          200 g pudinga od vanile

-          125 g putera

-          100 g Menaž čokolade

-          50 g  kokosa

-          250 g keksa petitber

-          6 dcl vode

-          4 kesice vanilin šećera ili tečna vanila





Za fil  V :



-          5 dcl slatke pavlake za kolače





















Za koru:



-          6 komada jaja

-          200 g šećera

-          1 kesica vanilin šećera

-          50 g kokosa

-          100 g integralnog belog brašna

-          50 g brašna

-          ½ dcl ulja

-          1 kesica praška za pecivo





I još je potrebno:



-          300 g šlag krema belog

-          3 kašike kokosa

-          1 kašika čokoladnih mrvica

-          1 mandarina samo kora

-          1 dcl mleka

















PRIPREMA:





Breskve očistiti i iseći na manje komade, odvojite 4 breskve da stavite u gotov fil, staviti u šerpu i sipati vode tek da ogreznu breskve. Kuvati da omekšaju i onda ih štapnim mikserom usitniti. Dodati šećer i vanilin šećer, ekstrat od kajsije.

Puding rastvoriti u vodi i sipati u vruće breskve i skuvati da bude gusta kaša. Dodati puter i promešati da se otopi.

Masu podeliti na 4 dela.

U prvi deo staviti kokos.

U drugi deo staviti Menaž čokoladu i izdrobljen keks.

U treći i četvrti deo staviti iseckane 4 breskve.

Umutiti slatku pavlaku samo paziti da se nepremuti.



Filove pokriti folijom i ostaviti da se hlade.



Za kore izlomiti jaja i sa šećerom i vanilin šećerom umutiti da bude penasta masa. Dodati ulje, sve tri vrste brašna, prašak za pecivo i sve dobro sjediniti.

U okruglu tepsiju manju stavite papir za pečenje i sipati testo. Staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 200C stepeni. Kada kora porumeni proverite čačkalicom da li je pečena i izvadite je iz rerne, odvojiti od papira i ostavite da se ohladi.

Ohladjenu koru preseći vodoravno da se dobiju 2 kore.









Slaganje:



Na tacnu stavite prvu koru i poprskajte je mlekom.

Sada stavite polovinu fila sa breskvama i preko red umućene slatke pavlake.

 Stavite red fila sa Menaž čokoladom i keksom pa opet sloj umućene slatke pavlake.

Opet stavite red fila sa breskvama i sloj slatke pavlake.

Stavite drugu koru pokvašenu mlekom.

Završite filom sa kokosom.



Sada je nastala situacija opisana dole u tekstu tj. klizanje torte i dalji redosled do završetka torte je opisan u ovom drugom delu teksta.



Bila sam optimista pa sam mislila da ću moći tortu da složim bez kalupa i uspelo mi je to ali sam hladila svaki sloj posebno. Medjutim kada sam je završila počela je da kliza pa sam morala da je završim na drugi način.










Preko cele torte sam stavila providnu foliju i onda preko stavila šerpu, jer je bila prevelika za kalup, koja je imala i obim a i dubinu odgovarajuću da torta stane u nju. Preokrenula sam šerpu tako da je fil bio na dnu a kora odozgo. Dobro sam šerpu više puta treskala o sto da bi se lepo fil rasporedio i da ne ostanu šupljine sa strane. Pokrila sam je folijom, stavila tacnu i nešto teško odozgo i stavila u frižider do sutradan.

Sutradan sam odmotala  foliju i stavila tacnu preko šerpe i okrenula je tako da je sada kora bila na dnu a fil odozgo. Torta je lagano ispala iz šerpe jer providna folija nije dozvolila da se zalepi. Odvojila sam foliju sa cele torte i premazala je umućenim šlag kremom i ukrasila kokosom, čokoladnim mrvicama, rendanom korom mandarine i bisernim perlicama.

Vi možete da tortu ukrasite po sopstvenoj želji.

Sada tortu stavite u zamrzivač na nekoliko sati pre služenja.

Secite na parčad i poslužite.







 











Savet: ne pokušavajte ovako kako sam ja već odmah to uradite u kalupu ili na način kako sam opisala u mom slučaju ali odamh slažite u šerpu i to obrnutim redosledom odnosno počnite sa filom od kokosa pa obrnutim redom kako sam opisala. Torta je ogromna pa možete da prepolovite količinu materijala ako hoćete tortu normalne veličine, jer ova je bila oko 6 kg.



Prijatno!


Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.