Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

петак, 28. август 2015.

GIBANICA OD KISELOG TESTA












POTREBNE NAMIRNICE:



Za testo:





-          400 g brašna T-400

-          ½ kocke kvasca ili kesica suvog kvasca

-          2 dcl mleka ili vode

-          1 kašičica soli

-          1 kašičica šećera

-          2 kašike ulja



Za fil:



-          4 komada jaja

-          400 g sira

-          ½ dcl ulja

-          so po potrebi

-          susam




















PRIPREMA:





U dublju posudu stavite kvasac, pola toplog mleka, šećer i par kašika brašna. Promešajte varjačom i ostavite da kvasac nadodje.

Dodajte ostatak brašna, mleka i so i sve varjačom dobro umutite. Testo treba da bude malo redje. Ako je potrebno dodajte još malo mleka. Na kraju umešajte ulje.

Posebno umutite jaja, sir, ulje i so u gustu smesu.

Tepsiju u kojoj će te da pečete gibanicu obložite papirom za pečenje.

Stavite polovinu testa i razvucite ga viljuškom po tepsiji.

Nanesite celu količinu fila i poravnajte.

Sada stavite drugi deo testa o poravnajte ga preko fila od sira.

U posudu u kojoj je bio fil od sira dodajte 2 kašike ulja, promešajte i četkicom namažite gibanicu odozgo.

Pospite susamom.

Gibanicu isecite na kocke i ostavite da nadodje duplo a za to vreme zagrejte rernu na 200C stepeni. Stavite gibanicu da se peče. Kada porumeni i odvoji se od ivica tepsije pečena je. To je možda nekih 40 minuta ali procenite sami u zavisnosti od vaše rerne.

Pečenu gibanicu izvadite iz rerne i tepsije zajedno sa papirom. Papir odvojite ali neka gibanica ostane na papiru. Pokrite salvetom i ostavite da se prohladi.

Toplu gibanicu secite po rezovima koji su napravljeni na piti pre pečenja i poslužite.

















Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.