Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

уторак, 07. јул 2015.

PILAV OD INTEGRALNOG PIRINČA












Jelo je prilagodjeno bezglutenskoj ishrani.


POTREBNI SASTOJCI:


- 1 glavica crnog luka
- 1 komad veće crvene sveže paprike
-  2 šolje integralnog pirinča
- 1 šaka krupno sečenog vlašca
- 2 šake pečene heljde
- 1 šaka zamrznute mešavine povrća za rusku salatu 
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika kurkume
- 1 kašika belog luka u granulama
- 1 kašičica soli i bibera
- 2 kašike začina od sušenog povrća





PRIPREMA:


Veče pre nego što će te da spremate pilav heljdu dobro operite u više voda. Nalijte vrelu vodu u posudu u kojoj je heljda da je prekrije, poklopite i ostavite preko noći da nabubri.

Isto to uradite i sa integralnim pirinčem. Na ovaj način skraćujete postupak kuvanja a inače je dobro žitarice potopiti da odstoje par sati a najbolje preko noći jer je tada iskorišćenost hranljivih sastojaka maksimalna.

Sutradan ocedite helju i integralni pirinač od vode.

U dublji tiganj stavite maslinovo ulje,  crni luk isečen na kockice, kurkumu i beli luk u granulama i na tihoj vatri malo prodinstajte da začini puste sokove.









Dodajte svežu papriku isečenu na štapiće i par minuta i nju prodinstajte.









 Sada dodajte ocedjenu heljdu, integralni pirinač, povrće i vlašac. 












 Promešajte i nalite vodom za 2 prsta preko namirnica. Stavite začin od sušenog povrća, so i biber i ostavite poklopljeno da se krčka na tihoj vatri. Povremeno promešajte i dolivajte vodu, koja je uvrila, dok se integralni pirinač i heljda ne skuvaju. Vodite računa da vam se pirinač ne prekuva.










Kada skoro sva voda uvri a pirinač bude 90% kuvan, isključite ringlu i ostavite na šporetu poklopljen sud sa pirinčem da se dodatno dokuva i upije svu tečnost. Pilav pospite sa krupno seckanim vlašcem.












Pirinač treba da bude kuvan ali suv a dodatnu vlažnost će mu dati navedena količina maslinovog  ulja.

 Pilav poslužite kao glavno jelo sam uz salatu ili kao prilog.





Prijatno!



 

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.