Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

уторак, 16. јун 2015.

VOĆNA KESTEN TORTA



 











SASTOJCI:

Za koru:

-          4 komada jaja
-          250 g šečera
-          10 kašika hladne vode
-          1 kesica vanilin šečera
-          200 g brašna
-          100 g mlevenih oraha
-          1 kesica praška za pecivo
-          prstohvat soli

Za fil:

-          500 g kesten pirea
-          200 g mlevenih oraha
-          100 g mlevenog keksa
-          2  margarina za filove
-          500 g prah šečera
-          500 g šlag krema od vanile
-          900 ml hladnog mleka
-          800 g malina
-          sok od jednog limuna
-          2 dl soka od malina
-          8 kašika tečne vanile
-          4 kašike čokolade u prahu
-          1-2 kašičice čokoladnih mrvica


PRIPREMA:


Za koru:

Odvojiti belance od žumanca. Belance umutiti sa prstohvatom soli u šam. Žumanca sa šečerom i vanilin šećeom mutiti i postepeno dodavati hladnu vodu. Kada se dobije gusta penasta masa dodati brašno, orahe i prašak za pecivo i sve dobro sjediniti. Umešati lagano šam od belanaca i masu sipati u tepsiju obloženu papirom za pečenje (oblik tepsije može da bude četvrtast ili okrugao), i staviti u zagrejanu rernu na 200“C da se peče. Kada kolač porumeni smanjiti temperaturu na 180“C peći još desetak minuta. Koru za svaki slučaj možete da probodete čačkalicom da vidite da li je pečena, pa ako se ne lepi testo je gotovo. Pečenu koru izvadite iz rerne i odmah je odvojite od papira i ostavite da se ohladi. Ohladjenu koru presecite vodoravno dva puta da se dobiju 3 kore.



















 








 









Za fil:

Umutite šlag krem sa mlekom. Maline prelite sokom od limuna, malo ih izgnječite da puste sok i podelite na 2 dela, prethodno odvojite desetak malina za ukrašavanje.  Margarin umutite sa prah šećerom i tečnom vanilom u penastu masu, i podelite je na 4 dela.  Sada napravite 3 fila.

I fil: Kesten pire stavite u dublju posudu za mućenje, dodajte 4 kašike umućenog šlag krema, čokoladu u prahu i 2/4 umućenog margarina  i sve dobro mikserom sjedinite. Fil podelite na 2 dela.

II fil: Orahe, keks i 2 kašike umućenog šlag krema i ¼ umućenog margarina stavite u dublju posudu za mućenje i mikserom sve dobro sjedinite. 

III fil: Ostatak umućenog margarina umutite mikserom sa 4 kašike umućenog šlag krema.











 



















Finalni postupak:

Na tacnu stavite prvu koru, malo je poprskajte sokom od malina i rasporedite polovinu malina. Preko stavite polovinu fila od kesten pirea, preko fila od kestena namažite 4 kašike umućenog šlag krema. Stavite drugu koru, isto je poprskajte sokom od malina, raspredite drugi deo malina, preko stavite fil od oraha, namažite opet 4 kašike umućenog šlag krema. Stavite 3 koru, koju takodje poprskate sokom od malina, namažite drugi deo fila od kestena, preko njega stavite treći fil od margarina i šlag krema i odozgo i sa strane namažite ostatkom umućenog  šlag krema i ukrasite malinama i čokoladnim mrvicama.



 







 
















 



















 Ostaviti u frižideru do sutradan da se stegne. Seći na parčad i služiti. 















Prijatno!






Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.