Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

уторак, 24. април 2012.

KNEDLE SA ŠLJIVAMA


















Sastojci:

5dl vode
2 šolje mekog brašna
1 kesica praška za pecivo
0,5dl ulja
2 komada jaja
100g griza
500g šljiva
150g prezle
1dl ulja
šećer u prahu
cimet (ako volite)
prstohvat soli + 1/2 kašičice soli

Priprema:

Prvo u šerpu srednje veličine stavite vodu, so i ulje i ostavite da provri. Šljive očistite od koštica. Sada skinite šerpu sa vatre i umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i žicom dobro izmešajte da se ne bi stvorile grudvice. Kada se testo prohladi oko desetak minuta, umešajte jaja i dobro sjedinite s testom. Dodajte griz i još brašna, da bi se dobilo testo koje se ne lepi za ruke. Ja za ovo koristim mikser nastavke za testo, tako što postepeno dodajem brašno i mutim testo, povremeno probam rukom da vidim da li se testo lepi. Sada rukama, koje prethodno pobrašnjim,  kidam testo i pravim loptice malo veće od oraha, onda ih na dlanu rastanjim u mali krug i stavim šljivu u sredinu i dobro stisnem krajeve i dlanovima provaljam da se dobije loptica. Redjam knedle  na pobrašnjenu radnu površinu i  tako sve dok ne potrošim svo testo. Sada u dublju šerpu sipajte oko 2 litre vode, dodajte so i pustite da provri, smanjite vatru i puštajte knedle da se kuvaju. Kada isplivaju kuvajte ih još 0ko 15 minuta. Okrećite ih dok se kuvaju ali pažljivo da se ne bi raspale. Dok se knedle kuvaju u tiganj sipajte ulje, da pokrije dno tiganja, dodajte prezle i na tihoj vatri pržite da porumeni, mešajte ih jer mogu da zagore. Kuvane knedle vadite rešetkastom kašikom i spuštajte u upržene prezle, protresite tiganj da knedle ravnomerno pokupe prezle. Izvadite ih u činiju ili na veći tanjir, pospite prah šećerom i cimetom. Ako ne volite cimet ne morate da ga koristite.















Prijatno!
























Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.