Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

понедељак, 31. јануар 2011.

MUSAKA OD KROMPIRA SA TUNJEVINOM







SASTOJCI:


* 2 konzerve tunjevine
* 1 kg krompira
* 1 glavica crnog luka
* 50 gr sojinih ljuspica
* suvi biljni začin, so, biber
* peršunov list
* beli luk u granulama
* voda
* 4 jaja







PRIPREMA:


Krompir očistiti i iseći na kolutiće. Crni luk očistiti, iseckati sitno i zajedno sa tunjevinom propržiti. Dodati sojine ljuspice potopljene u vrelu vodu i sve zajedno propržiti i dodati začine po ukusu. Uzeti vatrostalnu činiju staviti pola krompira, masu od tunjevine pa opet krompir i naliti toplom vodom da ogrezne. Staviti u zagrejanu rernu na 200"C da se peče. Kada je krompir pečen umutiti jaja i preliti preko musake i vratiti u rernu još malo da se zapeče. Posuti seckanim peršunovim listom i služiti kao glavno jelo uz salatu po želji.


Prijatno!

понедељак, 24. јануар 2011.

HLEB NA MOJ NAČIN






POTREBNO JE:


* 1 svaž kvasac
* 7,5 dl tople vode
* 1,300 gr brašna tip 400
* 1 kašika šećera
* 1 kašika soli
* 1 kašika sirćeta
* 1 dl ulja









PRIPREMA:


U dublji sud za mešenje staviti toplu vodu, kvasac i šećer. Kada se kvasac rastopi dodati celu količinu brašna, ulje, so i sirće. Sve umesiti mikserom,  nastavci za testo, da se dibije kompaktna masa koja se odvaja od posude. Pokriti testo čistom krpom i ostaviti na toplo mesto oko 1 sat da nadodje. Testo ponovo mikserom premesiti. U okruglu tepsiju staviti peki papir, preručiti testo, poravnati i ostaviti da nadodje. Za to vreme zagrejati rernu na 200"C. Testo viljuškom probosti na više mesta i staviti da se peče. Peče se 60 minuta. Izvaditi pečeni hleb, poprskati ga hladnom vodom, pokriti čistom krpom i ostaviti da omekša oko 30 minuta. Izvaditi hleb iz tepsije, odvojiti od papira staviti na drugu krpu, pokriti ga i ostaviti da se ohladi.
Savet: sirće daje mekoću hlebu i ostaje svež nekoliko dana s tim što kada se ohladi hleb stavite u najlon kesu.



Prijatno!