Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

четвртак, 03. фебруар 2011.

USKRŠNJE ZEKE






Ovo je nešto što mi se mnogo dopalo i nije komplikovano za pravljenje a inspirisano receptom iz Minjine kuhinjice ali u njenim počecima kada se njeg blog zvao  wwww.blogoye.org/kuhinjica.









 POTREBNE NAMIRNICE:



* 700 gr brašna

* 1 svež kvasac

* 300 ml mleka

* 160 gr margarina

* 1 kašičica šećera

* 2 kašičice soli

* 2 jaja

* zrna bibera za oči












Ovo je način kako se zaseca testo, jer ja nisam slikala taj postupak. Slika je sa bloga Minjine kuhinjice ali iz vremena kada je njen blog imao ime www.blogoye.org/kuhinjica.





PRIPREMA:




Pomešati brašno, izmrvljeni kvasac, šećer I so. U sredini brašna napraviti udubljenje I staviti žumanca, otopljeni I prohladjeni margarin. Dodavati postepeno mlako mleko I kašikom sjediniti smesu a posle umesiti glatko testo rukama ili mikserom nastavci za testo. Testo pokriti krpom I ostaviti da stoji 30 minuta. Premesiti testo I podeliti na 10 delova. Rukama praviti male loptice jajastog oblika. Uzeti oštre makaze, umočiti ih u brašno I zaseći na dva mesta da se naprave uši. Štapićem za roštilj napraviti 2 rupice u koje ubaciti biber u zrnu. Zeke prebaciti u tepsiju obloženu peki papirom  I ostaviti da stoje 20 minuta. Za to vreme zagrejati rernu na 200"C. Zeke premazati umućenim belancetom I staviti da se peku. Posle 10 minuta smanjiti temperaturu na 180"C I peći ih još 10 minuta. Zeke izvaditi iz rerne I pokriti krpom da se prohlade.

Služiti ih uz uskršnji ručak. Posebno su interesantne deci. 
























Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.